Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Τελικά παχαίνει το κρασί;

Κοινοποιήστε!

Το κρασί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται παγκοσμίως και ένα βασικό ποτό σε διάφορους πολιτισμούς. Είναι συνηθισμένο να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί καθώς έρχεστε σε επαφή με φίλους ή ενώ χαλαρώνετε μετά από μια κουραστική μέρα. Όμως, μια συχνή ερώτηση είναι εάν η αυξημένη κατανάλωση κρασιού οδηγεί σε αύξηση βάρους. 

Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από χυμό σταφυλιών που έχει υποστεί ζύμωση. Οι περισσότερες θερμίδες στο κρασί προέρχονται από το αλκοόλ και τις διάφορες ποσότητες υδατανθράκων που εμπεριέχονται. Αν και το κρασί δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό σε θερμίδες, είναι εύκολο να καταναλώνεται σε περίσσεια. Έτσι, οι θερμίδες που καταναλώνονται αυξάνονται.

Φυσικά, οι θερμίδες στο κρασί ποικίλλουν και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από τον τύπο. Τα ξηρά κρασιά τείνουν να έχουν λιγότερη ζάχαρη και επομένως λιγότερες θερμίδες από τα γλυκά κρασιά, ενώ τα αφρώδη κρασιά είναι τα χαμηλότερα σε θερμίδες. Ενώ οι θερμίδες σε ένα ποτήρι κρασί δεν μοιάζουν πολλές, 2-3 ποτήρια περιέχουν πάνω από 300 θερμίδες και ένα μπουκάλι έχει περισσότερες από 600 θερμίδες. Ανάλογα με το πόσο πίνετε, το κρασί μπορεί να συνεισφέρει σημαντικό αριθμό επιπλέον θερμίδων στην καθημερινή σας πρόσληψη.

Συγκριτικά, μια μερίδα 350 mL ελαφριάς μπύρας έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα κανονικής μπύρας έχει περίπου 150 θερμίδες – και ακόμη περισσότερες εάν είναι μια βαριά μπύρα. Εν τω μεταξύ, μια δόση 45 mL βότκας έχει 97 θερμίδες. Το κρασί έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από την ελαφριά μπύρα και τα περισσότερα ποτά, αλλά λιγότερες από τις κανονικές και βαριές μπύρες. Κοκτέιλ που περιέχουν χυμούς και σόδες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το περιεχόμενο θερμίδων και υδατανθράκων των αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών, όπως βότκα, τζιν και ουίσκι.

Η υπερκατανάλωση κρασιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίτε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Επιπλέον, οι θερμίδες από το αλκοόλ συνήθως θεωρούνται κενές θερμίδες, καθώς τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά δεν παρέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων ή άλλων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται αλκοόλ, το σώμα το χρησιμοποιεί για ενέργεια πριν από τους υδατάνθρακες ή το λίπος. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αποθηκευτούν ως λίπος. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με κακή ποιότητα διατροφής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινών επιλογών φαγητού που γίνονται ενώ τα άτομα είναι υπό την επήρεια ή εάν εκείνοι που πίνουν συχνότερα έχουν γενικά λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Όμως, το κόκκινο κρασί, ειδικότερα, μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη από άλλα είδη αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ένωση που μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες και έχει συνδεθεί με καρδιακά οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση κρασιού φαίνεται να υπερβαίνει τα πιθανά οφέλη και συμβάλλει στην περίσσεια θερμίδων κατά τη διαδικασία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με βάβη του ήπατος και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Καταληκτικά, ενώ πίνοντας ένα ή δύο ποτήρια κρασί κατά καιρούς πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η τακτική κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων κρασιού μπορεί να συμβάλει σε αυτό το αποτέλεσμα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σχετικά Άρθρα