Home ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣΠΑΘΗΣΕΙΣ Τι να φάω όταν παθαίνω υπογλυκαιμία;

Κοινοποιήστε!

Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, πρέπει πρώτα να μπορείτε να αναγνωρίζετε τι θεωρείται χαμηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα ή υπογλυκαιμία. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη ορίζει την υπογλυκαιμία οποιαδήποτε στιγμή η γλυκόζη στο αίμα είναι χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε άτομο, αλλά συνήθως σημαίνει κατώτερο των 70 mg / dL. Τα βασικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι:

• Έντονος πονοκέφαλος

• Τάση για έμετο

• Εφίδρωση

• Κούραση

• Αυξημένη πείνα

• Θολή όραση

• Αδυναμία συγκέντρωσης

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης χαρακτηριστικά των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ή της υπεργλυκαιμίας. Είναι πιθανό να αισθανθείτε αυτά τα συμπτώματα όποτε εμφανίσετε μια γρήγορη πτώση του σακχάρου στο αίμα, όπως για παράδειγμα: Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι υψηλό και παίρνετε ινσουλίνη για να το μειώσετε, μπορεί να αισθανθείτε τα συμπτώματα που σχετίζονται συνήθως με την υπογλυκαιμία καθώς το σάκχαρο στο αίμα σας μειώνεται, ακόμη και αν δεν είναι στην πραγματικότητα χαμηλό εξ ορισμού.

Η αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση υδατανθράκων ταχείας δράσης, δηλαδή απλά σάκχαρα με λίγη έως μηδαμινή ποσότητα φυτικών ινών. Χρειάζεται επίσης να αποφύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς ενώ το λίπος σταθεροποιεί συχνά τη γλυκόζη στο αίμα μετά τα γεύματα, μπορεί στην πραγματικότητα να καθυστερήσει την ταχύτητα απορρόφησης των απλών υδατανθράκων που χρειάζονται για την υπογλυκαιμία.

Συστήνεται να καταναλώνετε 15 γραμμάρια απλών υδατανθράκων και να περιμένετε 15 λεπτά για να αναγνωρίσετε εάν η γλυκόζη στο αίμα αυξήθηκε. Σε περίπτωση που έχει παραμείνει χαμηλή, καταναλώστε ακόμα 15 γραμμάρια. Στόχος είναι  τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να αυξηθούν σταδιακά και γι’ αυτό το λόγο προτιμώνται τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Μερικές επιστημονικά τεκμηριωμένες διατροφικές προτάσεις για την υπογλυκαιμία είναι οι εξής:

• 1 σωληνάριο σιρόπι γλυκόζης

• 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες

• ½ φλιτζάνι χυμό

•12 κεράσια

• ½ μιας μεγάλης μπανάνας

• 15 ρόγες σταφυλιών

• 2 κουταλιές της σούπας πουρέ μήλου

• 1 κουταλιά της σούπας μέλι, ζάχαρη ή σιρόπι σφενδάμου

Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας έχει μειωθεί κάτω από 55 mg / dL, προτείνεται καλύτερα η κατανάλωση υγρών υδατανθράκων ταχείας δράσης. Δεν πρέπει να υπάρχουν ίνες, λίπη ή πρωτεΐνες. Ο χυμός σταφυλιών είναι ένας από τους υψηλότερους χυμούς με υδατάνθρακες. Προσπαθήστε να αποφύγετε την σοκολάτα και άλλα επεξεργασμένα γλυκά, διότι θα υπάρξει απότομη αύξηση της γλυκόζης και είναι πιθανό να προκαλέσετε υπεργλυκαιμία.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση πτώσης του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, απαιτείται η σταδιακή κατανάλωση υδατανθράκων οι οποίοι θα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να μην υπάρξουν απότομες εναλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά Άρθρα