Η προστασία της υγείας των οστών είναι πολύ σημαντική, ειδικά μεγαλώνοντας όπου υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να καταναλώνονται για την προστασία των οστών είναι: ασβέστιο και βιταμίνη D.
1. Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι καθοριστικό για την υγεία των οστών, αφού η έλλειψή του οδηγεί σε οστεοπενία, οστεοπόρωση και εύθραυστα οστά. Ημερησίως πρέπει να λαμβάνετε 1000- 1200mg από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που τυχόν καταναλώνετε. Πλέον, υπάρχουν πολλά τρόφιμα με προσθήκη ασβεστίου που μπορείτε να επιλέξετε.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι: παρμεζάνα, γιαούρτι, σαρδέλες, γάλα, γραβιέρα, φέτα, αμύγδαλα και σουσάμι.
2. Βιταμίνη D
Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVB) από τον ήλιο διεισδύει στο δέρμα παράγοντας βιταμίνη D. Η παραγωγή της βιταμίνης D από την ηλιακή ακτινοβολία εξαρτάται από: το χρώμα του δέρματος, το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεστε, την εποχή και την ώρα της ημέρας, την τοπική χρήση αντιηλιακού και την ηλικία, καθώς άνω τα 65 έτη η ικανότητα σύνθεσης της βιταμίνης μειώνεται κατά το τριπλάσιο.
Τα τρόφιμα δεν περιλαμβάνουν αυξημένη ποσότητα βιταμίνης D, αλλά αυτά με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι: λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο, μανιτάρια, αυγοτάραχο και τόφου. Ωστόσο, υπάρχουν στην αγορά εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη D.