Το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά θρεπτικό και παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος για την ανάπτυξή του. Ενώ η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ρυθμίζεται αυστηρά από το σώμα της μητέρας, έρευνες έχουν δείξει η διατροφή της μητέρας έχει κάποια επίδραση στο περιεχόμενό του. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν τρόφιμα εκτός ορίων. Αντ ‘αυτού, συνιστάται στις γυναίκες να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που ενδεχομένως να χρειαστεί να περιοριστούν κατά τη γαλουχία.
1. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή εικοσιδιεξαενοϊκού οξέος (DHA) και εικοσιπενταενοϊκού οξέος (EPA) – δύο τύποι λιπαρών οξέων ω-3 που είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και θαλασσινά μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ένα μέταλλο που μπορεί να είναι τοξικό – ειδικά σε βρέφη και παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στη δηλητηρίαση από υδράργυρο.
Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να επηρεάσει μόνιμα το κεντρικό νευρικό σύστημα του βρέφους, προκαλώντας γνωστικές και λειτουργικές δυσλειτουργίες. Επομένως, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο που πρέπει να αποφεύγονται κατά το θηλασμό είναι:
• Τόνος
• Σολομός
• Ξιφίας
• Καρχαρίας
• Σκουμπρί Ατλαντικού
Για την εξασφάλιση της επαρκούς πρόσληψης ω-3, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης από υδράργυρο, συστήνεται στις θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν 2 φορές την εβδομάδα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα υδραργύρου.
2. Αλκοόλ
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η αποχή από το αλκοόλ είναι η ασφαλέστερη επιλογή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Όμως, ένα περιστασιακό ποτό είναι πιθανότατα ασφαλές, αρκεί να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ποσότητα και το χρονοδιάγραμμα.
Το αλκοόλ μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για έως και 2-3 ώρες. Αυτό πρόκειται για ένα μόνο ποτό – όσο αυξάνεται η ποσότητα αλκοόλ, τόσο αυξάνεται και ο χρόνος αποβολής του από το σώμα. Ο CDC συνιστά τον περιορισμό του αλκοόλ σε ένα τυπικό ποτό την ημέρα και την αναμονή τουλάχιστον 2 ώρες μετά από την κατανάλωση, για την παροχή μητρικού γάλακτος στο βρέφος.
Καλό θα ήταν να σημειωθεί πως τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά 20%. Επιπλέον, η συχνή, υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών του ύπνου, καθυστέρηση στις ψυχοκινητικές δεξιότητες και ακόμη και γνωστική καθυστέρηση στο βρέφος.
3. Καφεΐνη
Οι κύριες πηγές καφεΐνης είναι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα. Όταν αυτά καταναλώνονται, μέρος της καφεΐνης μπορεί να καταλήξει στο μητρικό γάλα. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό, καθώς η αυξημένη ποσότητα καφεΐνης με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να προσκαλέσει στο βρέφος ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα και δυσκολία στον ύπνο.
Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, που ισοδυναμεί με δύο φλιτζάνια καφέ.