Τα ψάρια είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για το σώμα και τον εγκέφαλό. Στη συνέχεια παραθετονται μερικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών που έχουν μελετηθεί σε πρόσφατες μελέτες:
• Είναι ικανά να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων
Οι καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι δύο πιο συχνές αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ψάρια τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λιπαρά είδη ψαριών είναι ακόμη πιο ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα.
• Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οφθαλμών. Για αυτόν τον λόγο, συχνά συνιστάται στις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες να τρώνε αρκετά ω-3 λιπαρά οξέα.
• Ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου
Η εγκεφαλική λειτουργία συχνά μειώνεται με τη γήρανση. Ενώ η ήπια πνευματική μείωση είναι φυσιολογική, υπάρχουν σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer. Πολλές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.
• Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης D
Η βιταμίνη D λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα. Τα ψάρια και τα προϊόντα αυτών είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η ρέγγα περιέχουν τις υψηλότερες ποσότητες της βιταμίνης D. Μερικά ιχθυέλαια, όπως το λάδι από συκώτι μπακαλιάρου, έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, παρέχοντας περισσότερο από 200% της ημερήσιας τιμής σε μία κουταλιά της σούπας (15 ml).
• Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων ασθενειών
Αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει υγιείς ιστούς του σώματος.Αρκετές μελέτες συνδέουν την πρόσληψη ω-3 ή ιχθυελαίου με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά, καθώς και διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες.Τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D στα ψάρια και τα ιχθυέλαια μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη μη εμφάνιση τέτοιων ασθενείων.
• Είναι ικανά να προστατεύσουν την όραση κατά τη γήρανση
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η κύρια αιτία της τύφλωσης που επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα ψάρια και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ικανά να προστατεύσουν από την εμφάνιση αυτής της ασθένειας.
Συμπερασματικά, Το ψάρι είναι μια υπέροχη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.