Αν και οι περισσότεροι θεωρούν το αγγούρι λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι φρούτο. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, καθώς αποτελείται κατά 96% από νερό και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και K. Ποια είναι τα οφέλη του στην υγεία;
- Παρέχει ενυδάτωση
Η μη επαρκής ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη φυσική απόδοση έως τη λειτουργία του μεταβολισμού. Ενώ ικανοποιείται την πλειονότητα των αναγκών σε υγρά με πόσιμο νερό ή άλλα ροφήματα, έως και το 40% της συνολικής πρόσληψης νερού προέρχεται από την τροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα, μπορούν να είναι μια καλή πηγή νερού στη διατροφή σας. Σε μια μελέτη, αξιολογήθηκε η κατάσταση ενυδάτωσης και συλλέχθηκαν διατροφικά δεδομένα από 442 παιδιά. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με αυξημένη κατάσταση ενυδάτωσης. Επειδή τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 96% νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προώθηση της ενυδάτωσης και μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε υγρά.
- Ενισχύει την απώλεια βάρους
Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν την απώλεια βάρους με μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Κάθε μερίδα (104 γραμμάρια) περιέχει μόνο 16 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο μεγάλο αγγούρι (300 γραμμαρίων) περιέχει μόνο 45 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε πολλά αγγούρια χωρίς να αυξάνεται σημαντικά η θερμιδική πρόσληψη, η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους. Μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς και συνοδευτικά πιάτα και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο εναλλακτικών με υψηλότερες θερμίδες. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό των αγγουριών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια μετα-ανάλυση 13 μελετών, 3.628 ατόμων συνολικά, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλές θερμίδες συσχετίζεται με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους.
- Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα
Η κατανάλωση αγγουριών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των τακτικών κενώσεων του εντέρου. Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να κάνει τη διέλευση των κοπράνων δύσκολη. Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και προωθούν την ενυδάτωση. Η ενυδάτωση μπορεί να βελτιώσει τη συνοχή των κοπράνων, να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να διατηρήσει την κανονικότητα. Ακόμα, τα αγγούρια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Συγκεκριμένα, η πηκτίνη, μια ουσία που βρίσκεται στα αγγούρια, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας κένωσης του εντέρου. Σε μια μελέτη όπου δόθηκε σε 80 συμμετέχοντες συμπλήρωμα με πηκτίνη, διαπιστώθηκε ότι η πηκτίνη επιτάχυνε την κίνηση του εντέρου, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
- Συμβάλλει στο γλυκαιμικό έλεγχο
Αρκετές μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι τα αγγούρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη. Σε μια μελέτη σε ζώα αποδείχθηκε πως τα αγγούρια μειώνουν και ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια άλλη μελέτη σε ζώα προκάλεσε διαβήτη σε ποντίκια και στη συνέχεια τους δόθηκε συμπλήρωμα με εκχύλισμα φλούδας αγγουριού. Η φλούδα αγγουριού ανέστρεψε τις περισσότερες από τις αλλαγές που σχετίζονται με τον διαβήτη και προκάλεσε μείωση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς τα αγγούρια μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος στους ανθρώπους.
- Έχει αντιοξειδωτική δράση
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που εμποδίζουν την οξείδωση, τη δημιουργία δηλαδή των ελεύθερων ριζών. Η συσσώρευση των ελευθέρων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους τύπους χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, παθήσεις του αναπνευστικού και αυτοάνοσα νοσήματα. Τα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των αγγουριών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των καταστάσεων. Μια μελέτη εξέτασε την αντιοξειδωτική ισχύ του αγγουριού δίνοντας σκόνη αγγουριού σε 30 ηλικιωμένους. Στο τέλος της μελέτης των 30 ημερών, βρέθηκε πως η σκόνη αγγουριού προκάλεσε σημαντική αύξηση σε αρκετούς δείκτες αντιοξειδωτικής δράσης και βελτίωση της οξειδωτικής κατάστασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σκόνη αγγουριού που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν τη μελέτη πιθανότατα περιείχε μεγαλύτερη δόση αντιοξειδωτικών από ό, τι θα καταναλώναμε σε μια τυπική μερίδα αγγουριού. Μια άλλη μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων διερεύνησε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αγγουριών και διαπίστωσε ότι περιέχουν φλαβονοειδή και τανίνες, οι οποίες είναι δύο ενώσεις που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον αποκλεισμό επιβλαβών ελευθέρων ριζών.