Οι επιπτώσεις του διαιτητικού λίπους στην υγεία είναι αμφιλεγόμενες. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες υγείας συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο – ειδικά το εξαιρετικό παρθένο – είναι ευεργετικό για την υγεία. Στη συνέχεια παραθέτονται 10 οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες.
- Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
Το ελαιόλαδο είναι το φυσικό έλαιο που εξάγεται από τις ελιές, τον καρπό της ελιάς. Περίπου το 14% του ελαίου είναι κορεσμένο λίπος, ενώ το 11% είναι πολυακόρεστο, όπως ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, που αποτελεί το 73% της συνολικής περιεκτικότητας σε λάδι. Μελέτες δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί ακόμη και να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι επίσης αρκετά ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα, καθιστώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μια υγιή επιλογή για μαγείρεμα.
- Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι αρκετά θρεπτικό. Εκτός από τα ευεργετικά λιπαρά οξέα του, περιέχει ποσότητες βιταμινών Ε και Κ. Αλλά το ελαιόλαδο είναι επίσης γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι βιολογικά ενεργά και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Καταπολεμούν επίσης τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία της χοληστερόλης στο αίμα από την οξείδωση – δύο οφέλη που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Το ελαιόλαδο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτης τύπου 2, Αλτσχάιμερ, αρθρίτιδα και παχυσαρκία. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα κύρια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα προκαλούνται από τα αντιοξειδωτικά. Το κλειδί μεταξύ αυτών είναι το oleocanthal, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί παρόμοια με το ibuprofen, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ελαιόκανθα σε 3,4 κουταλιές της σούπας (50 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το 10% της δόσης της ιβουπροφαίνης για ενήλικες. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σημαντικών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδραστική πρωτεΐνη (CRP).
- Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων
Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλό, είτε λόγω θρόμβου αίματος είτε αιμορραγίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου, ακριβώς πίσω από καρδιακές παθήσεις. Η σχέση μεταξύ ελαιολάδου και κινδύνου εγκεφαλικού έχει μελετηθεί εκτενώς. Μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών σε 841.000 άτομα διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μόνη πηγή μονοακόρεστου λίπους που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων.
- Το ελαιόλαδο δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία
Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων λίπους προκαλεί αύξηση βάρους. Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, με ευνοϊκές επιδράσεις στο σωματικό βάρος.
- Το ελαιόλαδο είναι ικανό να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική κατάσταση στον κόσμο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η συσσώρευση των λεγόμενων πλακών β-αμυλοειδούς μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Μία μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι μια ουσία στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των πλακών.
- Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Το ελαιόλαδο φαίνεται να είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 418 υγιείς ανθρώπους επιβεβαίωσε πρόσφατα τις προστατευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Σε αυτή τη μελέτη, μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά περισσότερο από 40%.
- Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ελαιόλαδο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου στον κόσμο. Οι άνθρωποι στις μεσογειακές χώρες έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να είναι ένας από τους λόγους. Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη λόγω των ελεύθερων ριζών, η οποία πιστεύεται ότι είναι ο κορυφαίος παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου.
- Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένες και επώδυνες αρθρώσεις. Αν και η ακριβής αιτία δεν είναι ακριβής, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε φυσιολογικά κύτταρα κατά λάθος. Τα συμπληρώματα ελαιολάδου φαίνεται να βελτιώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες και να μειώνουν το οξειδωτικό στρες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το ελαιόλαδο φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετικό όταν συνδυάζεται με ιχθυέλαιο, μια πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
- Το ελαιόλαδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αναστείλουν ή να σκοτώσουν επιβλαβή βακτήρια. Ένα από αυτά είναι το Helicobacter pylori, ένα βακτήριο που ζει στο στομάχι και μπορεί να προκαλέσει έλκη στομάχου και καρκίνο του στομάχου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμά οκτώ στελέχη αυτού του βακτηρίου, τρία από τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Τέλος, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό. Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών, ωφελεί την καρδιά, τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και πολλά ακόμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το πιο υγιεινό είδος λίπους στον πλανήτη.