Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Διατροφή και ακμή! Τι βοηθάει στην απομάκρυνσή της;

Διατροφή και ακμή! Τι βοηθάει στην απομάκρυνσή της;

Κοινοποιήστε!

Η ακμή είναι ένα πολύ συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα που επηρεάζει έως και το 80% των ατόμων σε κάποιο σημείο της ζωής τους, μεταξύ των 11 και 30 ετών. Η φλεγμονή και η διατροφή σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους, επομένως οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή.

Τι βοηθάει στην απομάκρυνση της ακμής;

  • Μείωση κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προάγουν την έκκριση ινσουλίνης και την παραγωγή ορμονών, όπως το IGF-1, το οποίο είναι γνωστό ότι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ακμής. Μια πρόσφατη ανασκόπηση που περιελάμβανε 78.529 παιδιά και ενήλικες ηλικίας 7–30 ετών, διαπίστωσε ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού και του γιαουρτιού – ανεξάρτητα από τη συχνότητα ή την ποσότητα – συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Σε άλλη μελέτη έχει βρεθεί πως τα άτομα που πίνουν γάλα έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή από εκείνα που δεν καταναλώνουν.

  • Κατανάλωση βιταμίνης Α και Ε

Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Α και Ε μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Τα άτομα με ακμή μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τη σοβαρότητα της ακμής τους, αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α είναι γνωστή για την ιδιότητά της να καταπολεμά την ακμή όταν παρέχεται ως συμπλήρωμα. Ωστόσο, το συμπλήρωμα αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και συστήνεται να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: συκώτι, λιπαρά ψάρια, βούτυρο

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: σιτέλαιο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, γλυκοπατάτα

  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη

Η αποφυγή διακυμάνσεων σακχάρου στο αίμα ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για τον έλεγχο της ακμής είναι μια θεωρία που έχει αποκτήσει δυναμική στον επιστημονικό κόσμο. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα μέτρο του πόσο αργά ή γρήγορα μια τροφή αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως αναψυκτικά, λευκό ψωμί, επεξεργασμένα γλυκά, ζαχαρούχα δημητριακά και παγωτό, προκαλεί δραματικές διακυμάνσεις του σακχάρου αίματος και διεγείρει την υπερέκριση ινσουλίνης. Αυτό διεγείρει την απελευθέρωση άλλων ορμονών, όπως ο IGF-1. Αυτή η αύξηση των ορμονών οδηγεί σε υπερκερατινοποίηση και υπερβολική παραγωγή σμήγματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Επομένως, η αποφυγή ζαχαρούχων τροφών και ροφημάτων, καθώς και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως λευκά ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και λευκό ψωμί, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακμής σας.

  • Κατανάλωση ψευδαργύρου

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Ο ψευδάργυρος είναι ένα διαιτητικό μέταλλο σημαντικό για την ανάπτυξη του δέρματος καθώς και για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ορμονών. Τα  χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Προτείνεται η αύξηση της ποσότητας ψευδαργύρου στη διατροφή σε 40 mg ψευδαργύρου την ημέρα για τη θεραπεία ατόμων με σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: κολοκυθόσποροι, οστρακοειδή, μοσχαρίσιο κρέας, φακές

  • Κατανάλωση αντιοξειδωτικών και ω-3 λιπαρών οξέων

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά και πηγές ζωικών πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια και τα αυγά. Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των «άχρηστων» ουσιών από το σώμα. Συνδυαστικά τα ω-3 και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή. Μελέτες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σύνδεση μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης ω-3 και αντιοξειδωτικών και της μείωσης της ακμής. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, κατάφεραν να μειώσουν την ακμή τους και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: σκουμπρί, σολομός, ρέγγα, σαρδέλες

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: φρούτα, λαχανικά, τζίντζερ, κανέλλα, κουρκουμάς

Καταληκτικά, η ακμή είναι η κατάσταση που μπορεί να βοηθηθεί από τη διατροφή. Ωστόσο, βασικός παράγοντας για την μείωσή της είναι η αποφυγή του άγχους. Προσπαθήστε να εντάξετε τις παραπάνω διατροφικές συνήθειες στη διατροφή σας και επικοινωνήστε με τους αρμόδιους ειδικούς για περαιτέρω θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα