Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες που παρέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν διάφορα είδη, τα οποία έχουν διαφορετικές συνθέσεις και διατροφικά προφίλ. Ωστόσο όλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Κάποια είδη μπορούν να καταναλώνονται έως και καθημερινά, ενώ άλλα θεωρούνται δαπανηρές λιχουδιές. Μάλιστα, το 2015 βρέθηκε πως το κάθε άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατανάλωσε κατά μέσο όρο περίπου 3 κιλά μανιταριών. Ποιες θετικές επιδράσεις μπορούν να έχουν στην υγεία;
- Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης
Τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθώς μπορούν να φτάσουν έως και τα 3,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Αυτά με την υψηλότερη περικτικότητα σε πρωτεΐνη είναι τα πορτομπέλο και τα λευκά ή σαμπινιόν. Συστήνεται η τακτική κατανάλωσή τους ως πηγή πρωτεΐνης τόσο από vegeterian και vegan, όσο και η αντικατάσταση κάποιων γευμάτων ζωικής προέλευσης με αυτά, από τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ζωικά προϊόντα.
- Προστατεύουν κατά του καρκίνου
Η αυξημένη περιεκτικότητα των μανιταριών σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και άλλων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις πως η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D και χολίνη μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου.
- Βοηθούν στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη
Οι διαιτητικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ορισμένων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Μια μετα- ανάλυση του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που τρώνε πολλές φυτικές ίνες ενδέχεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Για όσους το έχουν εγκατεστημένη την νόσο, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένα φλιτζάνι ωμά μανιτάρια, βάρους 70 γραμμαρίων, παρέχει σχεδόν 1 g ινών. Επομένως, η ένταξή τους σε μια ισορροπημένη διατροφή ενδεχομένως να λειτουργήσει βοηθητικά.
- Συμβάλλουν στην καρδιακή υγεία
Οι ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C στα μανιτάρια μπορούν να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης C είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και πρότειναν ότι η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της ασθένειας. Ακόμα, τα μανιτάρια περιέχουν ένα είδος ινών, τη βήτα-γλυκάνη, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να συμβάλλει στην εύρυθμη καρδιακή λειτουργία. Η βήτα- γλυκάνη υπάρχει στα κυτταρικά τοιχώματα πολλών τύπων μανιταριών, με υψηλότερη περιεκτικότητα στα shiitake.
- Προστατεύουν τον εγκέφαλο
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε εργοταθειονίνη και γλουταθειόνη, δύο αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ. Έρευνες συστήνουν πως η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μανιταριών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο νευρολογικής ασθένειας στο μέλλον. Επίσης, σε μελέτη του 2019 φαίνεται πως η κατανάλωση δύο μερίδων των 3/4 φλιτζανιών μαγειρεμένων μανιταριών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής πτώσης.
Tip! Όταν αγοράζετε φρέσκα μανιτάρια, διαλέξτε αυτά που είναι σκληρά, στεγνά και χωρίς μώλωπες. Αποφύγετε τα μανιτάρια που φαίνονται μαραμένα ή έχουν γλίτσα. Αποθηκεύστε τα μανιτάρια στο ψυγείο και μην τα πλύνετε ή κόψετε μέχρι να έρθει η ώρα να τα μαγειρέψετε.