Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Το παιδί μου τρώει πολύ επιλεκτικά, τι να κάνω; 6 συμβουλές για τους γονείς παιδιών με επιλεκτικό τρώγειν

Το παιδί μου τρώει πολύ επιλεκτικά, τι να κάνω; 6 συμβουλές για τους γονείς παιδιών με επιλεκτικό τρώγειν

Κοινοποιήστε!

Η επιλεκτική διατροφή είναι συχνά ο κανόνας για τα μικρά παιδιά. Μετά την ταχεία ανάπτυξη της βρεφικής ηλικίας (όταν τα μωρά συνήθως τριπλασιάζονται σε βάρος), ο ρυθμός ανάπτυξης ενός μικρού παιδιού και η όρεξη τείνουν να επιβραδύνονται. Τότε τα μικρά παιδιά αρχίζουν επίσης να αναπτύσσουν τις προτιμήσεις τους σε τρόφιμα, μια αρκετά ασταθής διαδικασία. Μια μέρα μπορεί να λατρεύουν ένα φαγητό και την επόμενη να το απεχθάνονται, ή ένα που δεν τους αρέσει ξαφνικά να γίνει το αγαπημένο τους. Για εβδομάδες, μπορεί να τρώνε 1 ή 2  τρόφιμα – και τίποτα άλλο.

Προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε από αυτήν την τυπική συμπεριφορά των παιδιών. Εσείς απλά να παρέχετε υγιεινές επιλογές φαγητού και να ξέρετε ότι, με την πάροδο του χρόνου, η όρεξη και οι διατροφικές συμπεριφορές του παιδιού σας θα εξισορροπηθούν. Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το στάδιο του επιλεκτικού τρώγειν.

  • Κάντε οικογενειακά γεύματα

Μοιραστείτε ένα γεύμα μαζί ως οικογένεια όσο πιο συχνά μπορείτε. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να διαμορφώσετε μια υγιή σχέση με τη διατροφή. Σερβίρετε ένα γεύμα για όλη την οικογένεια και αντισταθείτε στην επιθυμία να φτιάξετε κάτι άλλο στο παιδί σας εάν αρνηθεί αυτό που του έχετε σερβίρει, καθώς αυτό ενθαρρύνει το επιλεκτικό τρώγειν. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα φαγητό που αρέσει στο παιδί σε κάθε γεύμα και συνεχίστε να παρέχει ένα ισορροπημένο γεύμα, είτε το τρώει είτε όχι. Βλέπωντας την υπόλοιπη οικογένεια να τρώει κάποια στιγμή θα δοκιμάσει. Εάν όχι, μπορεί να φάει τα υπόλοιπα που παρέχετε με το γεύμα μέχρι να χορτάσει. Για παράδειγμα, εάν μια μέρα φτιάξετε φακές που δεν του αρέσουν, θα φάει σαλάτα, ελιές, ψωμί και τυρί που υπάρχουν ως συνοδευτικά του γεύματος.

  • Αποφύγετε τους τσακωμούς για το φαγητό

Εάν το παιδί σας αρνηθεί ένα γεύμα, αποφύγετε να τσακωθείτε για να φάει. Είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να ακούνε το σώμα τους και να χρησιμοποιούν την πείνα ως οδηγό. Εάν έφαγαν ένα μεγάλο πρωινό ή μεσημεριανό, για παράδειγμα, μπορεί να μην ενδιαφέρονται να φάνε πολύ το υπόλοιπο της ημέρας. Είναι ευθύνη του γονέα να παρέχει τα γεύματα και η απόφαση του παιδιού εάν και πόσο θα φάει. Η πίεση των παιδιών για φαγητό ή η τιμωρία τους εάν δεν το τελειώσουν, μπορεί να τους κάνει να αντιπαθούν ενεργά τα τρόφιμα που διαφορετικά θα τους άρεσαν.

  • Μην τα δωροδοκείτε

Όσο δελεαστικό κι αν μπορεί να είναι, προσπαθήστε να μην δωροδοκήσετε τα παιδιά σας με λιχουδιές για να φάνε αυτό που θέλετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σύνδεση της λιχουδιάς ως επιβράβευση και του φαγητού ως κάτι δυσάρεστο. Αποφύγετε αυτή την τακτική και αφήστε τα να φάνε όσο θέλουν.

  • Δοκιμάστε ξανά και ξανά

Όταν ένα παιδί αρνείται κάποιο φαγητό μία φορά, μην τα παρατάτε. Συνεχίστε να προσφέρετε νέα τρόφιμα και εκείνα που δεν του άρεσαν στο παρελθόν. Μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ή περισσότερες φορές δοκιμής ενός φαγητού προτού το αποδεχτούν γευστικά τα παιδιά. Τα προγραμματισμένα γεύματα και σνακ μπορούν να διασφαλίσουν ότι το παιδί σας δε θα πεινάσει εάν δε φάει αυτό που του προσφέρετε.

  • Συμπεριλάβετε τα παιδιά στον προγραμματισμό των γευμάτων

Χρησιμοποιήστε το αυξανόμενο ενδιαφέρον του μικρού σας παιδιού. Αφήστε το παιδί να διαλέξει ποια φρούτα και λαχανικά θέλει να φάει για σνακ και γεύμα ή να τα επιλέξει κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο μανάβικο και το σούπερ μάρκετ. Διαβάστε μαζί βιβλία μαγειρικής φιλικά για παιδιά και αφήστε το παιδί σας να διαλέξει νέες συνταγές για να δοκιμάσετε.

  • Κάντε συνδυασμούς

Δοκιμάστε να σερβίρετε άγνωστα τρόφιμα, ή γεύσεις που τα μικρά παιδιά τείνουν να αντιπαθούν στην αρχή (ξινή και πικρή), με τα γνωστά τρόφιμα που προτιμούν (γλυκά και αλμυρά). Η σύζευξη του μπρόκολου (πικρή) με τριμμένο τυρί (αλμυρό), για παράδειγμα, είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για τους γευστικούς κάλυκες των παιδιών.

Εάν ανησυχείτε για τη διατροφή του παιδιού σας, μιλήστε με έναν διαιτολόγοι, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. Λάβετε επίσης υπόψη ότι η επιλεκτική κατανάλωση τροφίμων είναι συνήθως ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο για τα μικρά παιδιά. Κάντε το καλύτερο δυνατό για να τους καθοδηγήσετε υπομονετικά στο δρόμο της ισορροπημένης διατροφής.

Σχετικά Άρθρα