Τα πορτοκάλια ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και άρχισαν να καλλιεργούνται εντατικά στην Ευρώπη μετά τον 15ο αιώνα. Σήμερα, αποτελούν βασικό στοιχείο στη φρουτολεκάνη των σπιτιών της Ελλάδας κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτά τα όξινα και γλυκά φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, σε χυμούς, γλυκές αλλά και αλμυρές παρασκευές. Πέρα από την νόστιμη γεύση τους, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, λυκοπένιο, β- κρυπτοξανθίνη κ.ά. με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην υγεία. Μάλιστα, ένα μόνο πορτοκάλι μπορεί να ξεπεράσει το ποσοστό ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C. Τι οφέλη παρέχουν τα πορτοκάλια στην υγεία;
- Προλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου
Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση πορτοκαλιών και χυμού πορτοκαλιού μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας. Όντας μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, δρα ως αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Επίσης, η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Φαίνεται πως η κατανάλωση πορτοκαλιών, που περιέχουν 4,5γρ. φυτικών ινών/ πορτοκάλι, μπορεί να είναι ενεργητική. Ακόμα, περιέχουν επίσης D-λιμονένιο που είναι μια ένωση που παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα και του δέρματος. Η βήτα-κρυπτοξανθίνη που βρίσκεται στα πορτοκάλια μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και διεγείρει την καλύτερη αναπνοή.
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Τα πορτοκάλια, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στην προστασία του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. Μειώνει τη φλεγμονή σε άτομα που νοσούν από ασθένεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη C έχει ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτρέπει την εμφάνιση βήχα, κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων.
- Αποτρέπουν τα έλκη
Τα έλκη του στομάχου είναι έντονες φθορές που σχηματίζονται, προκαλώντας αυξημένο πόνο και εμποδίζουν την πεπτική διαδικασία. Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθά στην πρόληψη των πιθανών ελκών. Τα άτομα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν 25% χαμηλότερες πιθανότητες μόλυνσης που προκαλούνται από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, που προκαλεί πεπτικά έλκη και προάγει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Τα άτομα που έχουν δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη C έχουν χαμηλές πιθανότητες να υποφέρουν από έλκη από τα άτομα που έχουν ανεπαρκή ποσότητα βιταμίνης C.
Προσοχή! Εάν έχετε ήδη έλκος δεν συστήνεται η κατανάλωση πορτοκαλιών και άλλων τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
- Αποτρέπουν τα καρδιολογικά προβλήματα
Τα πορτοκάλια έχουν ποσότητες καλίου, φυτικών ινών, χολίνης και βιταμίνης C που προωθούν την υγεία της καρδιάς. Η υψηλή πρόσληψη καλίου σε συνδιασμό με χαμηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων. Μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, διατηρεί την οστική πυκνότητα, προστατεύει από την απώλεια μυϊκής μάζας και μειώνει το σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Η παρουσία της βιταμίνης C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Διαθέτουν επίσης τα φλαβονοειδή όπως η εσπεριδίνη που μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης και αποτρέπει την απόφραξη των αρτηριών. Ακόμα, διαθέτουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου και καλίου που βοηθούν στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, αναστέλλοντας τη δράση του νατρίου.
- Μειώνουν τη φλεγμονή
Η φλούδα των πορτοκαλιών βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και δρα ως αντιφλεγμονώδης ουσία. Έχουν φλαβονοειδή και φυτο-θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε όλες τις ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των πορτοκαλιών είναι να τα φάτε ωμά, αλλά μπορείτε να τα συμπεριλάβετε σε μια ποικιλία πιάτων.
- Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Κάνουν το πεπτικό σύστημα ισχυρότερο και διευκολύνουν τη σωστή πέψη. Αυτό λειτουργεί βοηθητικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος διέλευσης και να αποτρέπεται η καταπόνηση και η δυσκοιλιότητα.
- Βοηθούν στην υγεία του δέρματος
Τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται ευρέως στο χώρο της ομορφιάς. Τα προϊόντα περιποίησης όπως μάσκες και κρέμες περιέχουν εκχύλισμα πορτοκαλιού ως βασικό συστατικό, επειδή η παρουσία της βιταμίνης C αποτρέπει τη βλάβη του. Επίσης, είναι καθοριστική για τον σχηματισμό κολλαγόνου που είναι βασικό συστατικό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας της υφής του δέρματος και της εμφάνισής του. Αποτρέπει επίσης τις ρυτίδες στο δέρμα και την πρόωρη γήρανση. Τέλος, όταν χρησιμοποιείται σε θεραπείες προσδίδει λάμψη στην επιδερμίδα.
Καταληκτικά, τα πορτοκάλια δεν είναι αδικαιολόγητα ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φρούτα. Προτιμήστε τα ολόκληρα για να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά!