Την τελευταία δεκαετία έχει φανεί μεγάλη αύξηση των ατόμων που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Τι εννοούμε όμως με τον όρο χορτοφαγία; Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες, ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνονται. Το κοινό τους στοιχείο ωστόσο είναι η μη κατανάλωση κρέατος. Οι λόγοι που κάποιος αποφασίζει να ακολουθήσει έναν τέτοιο τρόπο διατροφής μπορεί να είναι πολλοί. Κάποιοι το κάνουν λόγω θρησκευτικών ή ηθικών πεποιθήσεων, άλλοι για λόγους υγείας και κάποιοι το κάνουν απλά λόγω της προτίμησης των τροφίμων.
Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο λόγος, είναι πολύ σημαντικό να σεβαστούμε τις προτιμήσεις του καθενός και να μην κρίνουμε τις τροφικές επιλογές των άλλων.
Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες χορτοφαγίας;
Lacto- vegetarian: Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια και αυγά.
Ovo-vegetarian: Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή καταναλώνουν αυγά, όμως δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά.
Lacto- ovo- vegetarian (ή vegetarian): Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά όχι κρέας και ψάρια.
Vegan: Τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή δεν καταναλώνουν ποτέ ζωικά τρόφιμα και τα προϊόντα τους, δηλαδή κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι.
Beegan: Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, ακολουθούν vegan διατροφή αλλά καταναλώνουν μέλι.
Pesceterian: Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή στην ουσία ακολουθούν μια lacto- ovo- vegetarian διατροφή αλλά καταναλώνουν και ψάρι. Όμως δεν καταναλώνουν κρέας.
Flexitarian: Τα άτομα αυτά ακολουθούν κατά κύρια βάση lacto- ovo- vegetarian διατροφή αλλά περιστασιακά καταναλώνουν κρέας.
Η υιοθέτηση ενός τέτοιου τρόπου σίτισης είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και μελέτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιες τροφές μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και τι συμπληρώματα ενδεχομένως να απαιτείται να λάβετε. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε όλες τις αλλαγές μαζί, μικρά βηματάκια μέχρι εκεί που αισθάνεστε άνετα. Καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο για να σας βοηθήσει στην μετάβαση.