Από το παρελθόν έως και σήμερα οι φακές αποτελούν ένα νόστιμο και βασικό στοιχείο σε μία ισορροπημένη διατροφή. Δεν περιέχουν πολλές θερμίδες αλλά παρέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν τρόφιμο που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα. Επίσης μπορούν να αποτελέσουν τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας από την οποία μπορεί κανείς να επωφεληθεί ενσωματώνοντας αυτό το υγιές όσπριο στη διατροφή του.
Καταναλώνοντας συχνά πυκνά τις φακές μπορείτε να επωφεληθείτε στην υγεία σας με πολλούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:
- Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
Περιέχουν υψηλές ποσότητες σε φυτικές ίνες, οι οποίες με τη σειρά τους είναι ικανές να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές.
- Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως οι φακές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και μαγνησίου, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς. Το φυλλικό οξύ μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το μαγνήσιο βελτιώνει τη ροή του αίματος, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.Τέλος, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συσχετιστεί άμεσα με καρδιακές παθήσεις, οπότε η κατανάλωση φακών θα κρατήσει την καρδιά σε καλή κατάσταση.
- Ενισχύουν την πεπτική υγεία
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στη φακή βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η εκκολπωματώσεις.
- Συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη των ινών, οι διαλυτές ίνες της φακής παγιδεύουν υδατάνθρακες, επιβραδύνουν την πέψη και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με διαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη ή υπογλυκαιμία καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
Από όλα τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς, περιέχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης. Το 26% των θερμίδων της φακής αποδίδεται σε πρωτεΐνες, γεγονός που τις καθιστά μια υπέροχη πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους και vegans.
- Βοηθούν στη παραγωγή ενέργειας
Αυξάνουν τη σταθερή, αργή καύση ενέργειας λόγω των φυτικών ινών και των σύνθετων υδατανθράκων. Οι φακές είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας και είναι το κλειδί για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.
- Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
Αν και περιλαμβάνουν όλα αυτά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες, εξακολουθούν να είναι χαμηλά σε θερμίδες και ουσιαστικά δεν περιέχουν λίπος. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένων φακών περιέχει μόνο περίπου 230 θερμίδες, αλλά δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.
Εν κατακλειδι, η κατανάλωση της φακής είναι ικανή να επιφέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Συμπεριλαμβάνεται ως ένα είδος οσπρίου στη μεσογειακή διατροφή. Σε ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο συνιστώνται να καταναλωθούν 1 έως 2 φορές την εβδομάδα με σκοπό τη λήψη όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων τους.