Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Κάστανα: 7 οφέλη που παρέχουν στην υγεία

Κοινοποιήστε!

Τα κάστανα μπορεί να μοιάζουν με ένα μέσο καθημερινό καρπό, αλλά έχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, να ενισχύουν τα οστά, να προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αυξάνουν επίσης την γνωστική ικανότητα και αποτρέπουν τις χρόνιες παθήσεις.

Τα κάστανα παράγονται από τα δέντρα και τους θάμνους του γένους Castanea, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Ενώ υπάρχουν διάφορα είδη κάστανων, τα περισσότερα έχουν παρόμοιες ιδιότητες και διατροφικά προφίλ. Τα ψητά κάστανα είναι τα πιο δημοφιλή, αλλά καταναλώνονται και ζαχαρωμένα, βραστά,  σε μορφή πουρέ, αλεσμένα, στον ατμό και τηγανητά, μεταξύ πολλών άλλων. Απολαμβάνονται σε όλο τον κόσμο λόγω της μοναδικής τους γεύση και επαινούνται για τον πλούτο των σημαντικών θρεπτικών συστατικών τους.

Τα κάστανα παρέχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, ανόργανων συστατικών, «καλών» λιπαρών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών ενώσεων και άλλων σημαντικών συστατικών που συνθέτουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Τι οφέλη προσφέρουν τα κάστανα στην υγεία;

Ανακουφίζουν τα πεπτικά προβλήματα

Τα κάστανα έχουν μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε φυτικές ίνες στον κόσμο των καρπών, που σημαίνει ότι είναι ισχυροί σύμμαχοι του γαστρεντερικού. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διέγερση της περισταλτικής κίνησης του εντέρου, ρυθμίζοντας έτσι τις κινήσεις του εντέρου και βοηθώντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι διαιτητικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, αυξάνοντας το συνολικό προφίλ θρεπτικών συστατικών. Μια έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία και δημοσιεύτηκε στο Food Microbiology δείχνει ότι η κατανάλωση καστάνων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της γαστρικής ανοχής των γαλακτοβακίλλων- που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η λειτουργία του εγκεφάλου και οι γνωσιακές ικανότητες βελτιώνονται με πολλούς τρόπους μέσω της κατανάλωσης κάστανων. Πρώτα απ ‘όλα, αυτά οι καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Β (φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη) που συνδέονται άμεσα με τη σωστή νευρολογική ανάπτυξη και λειτουργία. Επιπλέον, το κάλιο που βρίσκεται στα κάστανα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προωθήσει την καλή υγεία του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι τη συγκέντρωση και την μνήμη.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων και ιχνοστοιχείων όπως ο χαλκός, καθιστά τα κάστανα ιδανικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C όχι μόνο διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αλλά επίσης δρα ως αντιοξειδωτικό, αναζητώντας ελεύθερες ρίζες μέσα στο σώμα και εξουδετερώνοντάς τες μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, να σημειωθεί πως το βράσιμο και το ψήσιμο κάστανων μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, λίγα μέταλλα είναι εξίσου απαραίτητα με το κάλιο. Το κάλιο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου και λειτουργεί  ως αγγειοδιασταλτικό αυξάνοντας τη ροή του αίματος και απελευθερώνοντας την ένταση στα περιορισμένα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να ενισχύσει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σύμφωνα με το British Medical Journal, η αυξημένη πρόσληψη καλίου μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Βελτιώνουν την καρδιακή υγεία

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα λίπη ως κακό μακροθρεπτικό που πρέπει να αποφεύγεται. Στην πραγματικότητα, το σώμα μας χρειάζεται την κατανάλωση λιπών για να λειτουργήσει κανονικά, όμως είναι προτιμότερα τα «καλά» λιπαρά. Αυτά τα καλά λιπαρά, που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κάστανα, βοηθούν στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης, στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και στη μείωση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης και θρόμβων. Όλα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου σε μεγαλύτερο βαθμό. Παρόμοια οφέλη παρέχει και το κάλιο που εμπεριέχεται σε αυτό τον καρπό.

Βελτιώνουν την οστική πυκνότητα

Ο χαλκός και το μαγνήσιο δεν είναι τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται κανείς όταν πρόκειται για την υγεία των οστών. Ωστόσο, ο χαλκός είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διαδικασία με την οποία το σώμα απορροφά σίδηρο, ο οποίος είναι επίσης σημαντικός για την ενίσχυση της υγείας και ανάπτυξης των οστών και την αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος . Το μαγνήσιο είναι πολύ καλό για την αύξηση της οστικής πυκνότητας των οστών και παρέχει μια μεγάλη ποικιλία από άλλα οφέλη για την υγεία. Με αυτά τα ζωτικά μέταλλα που βρίσκονται στα κάστανα, μπορούν να αποτραπεί ή να επιβραδυνθεί η εμφάνιση πολλών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση.

Αποτρέπουν χρόνιες παθήσεις

Οι χρόνιες παθήσεις κάθε είδους προκαλούνται από την απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών, τα φυσικά υποπροϊόντα της κυτταρικής αναπνοής. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μετάλλαξη των υγιών κυττάρων, με αποτέλεσμα τον καρκίνο, το οξειδωτικό στρες και μια σειρά από χρόνιες ασθένειες. Σύμφωνα με ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες το 2010, οι αντιοξειδωτικές και αντι-μελανογόνες ιδιότητες του εκχυλίσματος λουλουδιών καστανιάς μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος. Τα κάστανα περιέχουν μαγγάνιο που μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς και να αποτρέψει την εμφάνιση θρόμβων.

Εν κατακλείδι, ψήστε ένα ταψί κάστανα και απολαύστε τα οφέλη που προσφέρουν! Όμως, επειδή πολλοί άνθρωποι πάσχουν από αλλεργίες στους καρπούς, να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε ένα νέο καρπό όπως το κάστανο στη διατροφή σας.

Σχετικά Άρθρα