Όταν σκεφτόμαστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσει κανείς το σπανάκι λόγω των πολλαπλών οφελών που παρέχει. Αυτό το θρεπτικό λαχανικό είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα που το χαρακτηρίζουν ως superfood. Μάλιστα, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι ξεπερνά το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, περιέχει 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Αν και πικρό, έχει γίνει ένα από τα πιο λειτουργικά προϊόντα διατροφής, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων του. Στην συνέχεια παραθέτονται μερικά από τα πολλά του οφέλη.
Ενισχύει την υγεία των ματιών
Το ωμό σπανάκι είναι μια καλή πηγή λουτεΐνης. Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές που είναι γνωστό ότι εμποδίζει το ορατό μπλε φως που βλάπτει τα μάτια, προστατεύοντας έτσι την όραση. Επίσης, προστατεύει τα μάτια από την εμφάνιση καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Το σπανάκι παρέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση υγιών βλεννογόνων που είναι απαραίτητοι για την υγιή όραση.
Ενισχύει την οστική υγεία
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, ένα σημαντικό θρεπτικό συατστικό στη διατήρηση της υγείας των οστών. Η επαρκής λήψη βιταμίνη Κ μειώνει και ελέγχει την υπερβολική ενεργοποίηση των οστεοκλαστών. Οι οστεοκλάστες είναι τα κύτταρα που μειώνουν την οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου. Η βιταμίνη Κ βοηθά επίσης στη σύνθεση της πρωτεΐνης οστεοκαλσίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δύναμης και της πυκνότητας του οστού. Ακόμα, το σπανάκι περιέχει ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο στην πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση.
Βοηθάει στη διαχείριση της υπέρτασης
Η υπέρταση, επίσης γνωστή ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι γνωστή για την πρόκληση νεφρικών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Το σπανάκι παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της λόγω του καλίου που περιέχει. Στην πραγματικότητα, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το σπανάκι μπορεί να αναιρέσει τις επιδράσεις του νατρίου, το θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει περισσότερο την υπέρταση.
Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Ο καρκίνος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας ανά πάσα στιγμή. Το σπανάκι ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει στην μείωση εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου. Αυτό προκύπτει καθώς περιέχει φλαβονοειδή, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμα, έχει διαπιστωθεί ότι το σπανάκι επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του δέρματος, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Αποτρέπει την αναιμία
Το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την πρόληψη της αναιμίας τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για φυτική πηγή σιδήρου που δεν απορροφάται με ευκολία, συστήνεται να το συνδυάζετε με βιταμίνη C (πχ. Λεμόνι, πιπεριές, ντομάτα) για μεγαλύτερη απορρόφηση.
Αναζωογονεί το δέρμα
Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή νερού, βιταμίνης Α, καροτενοεϊδών και βιταμίνης C που βοηθούν στην αποκατάσταση της λάμψης του δέρματός μας. Τα οφέλη του για το δέρμα είναι πραγματικά εκπληκτικά. Προλαμβάνει την ακμή, σταματά την πρόωρη γήρανση, και βελτιώνει την επιδερμίδα αποτρέποντας τους μαύρους κύκλους και τα ηλιακά εγκαύματα.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Το σπανάκι κερδίζει μια θέση του σε μια μακρά λίστα δημοφιλών superfood. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνης C βοηθά στην προστασία του ανθρώπινου σώματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λειτουργεί ως αρωγός για την παραγωγή ουσιών που θωρακίζουν τον οργανισμό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.
Το σπανάκι διατίθεται εύκολα στην αγορά και αποτελεί μέρος πολλών κουζινών. Πολλοί το αγνοούν λόγω της ελαφρώς πικρής γεύσης του. Ωστόσο, τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι ένας ισχυρός θρεπτικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της υπέρτασης και άλλων χρόνιων καταστάσεων υγείας. Μπορείτε να καταναλώσετε ωμό ή μαγειρεμένο σπανάκι και να απολαύσετε τα οφέλη του. Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η θερμική επεξεργασία του σπανακιού για περισσότερο από 2 λεπτά μειώνει κατά πολύ τις θρεπτικές του ιδιότητες. Η συμβουλή μας είναι να το απολαμβάνετε με όποιο τρόπο επιθυμείτε, αλλά προσπαθήστε τις περισσότερες φορές που θα το καταναλώσετε να μην είναι μαγειρεμένο.