Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Χρειάζεται να λάβω συμπληρώματα διατροφής πριν την έναρξη της κύησης;

Χρειάζεται να λάβω συμπληρώματα διατροφής πριν την έναρξη της κύησης;

Κοινοποιήστε!

Είναι σημαντικό πριν την έναρξη προσπαθειών για κύηση, να λαμβάνονται βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν μια υγιή εγκυμοσύνη. Αν και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή, είναι χρήσιμο να γίνεται συμπληρωματική λήψη των στοιχείων αυτών. Οιπρογεννητικές βιταμίνες είναι συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν καθημερινές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά είναι απαραίτητα για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Αυτή η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγιή ολοκλήρωση της κύησης. Συστήνεται η έναρξη της λήψης τους τουλάχιστον 1 μήνα πριν την εκκίνηση προσπαθειών για σύλληψη. Ποια είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνονται;

  • Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό καθώς βοηθά στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μπορεί να αποτρέψει γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του μωρού.  Συστήνεται η λήψη 0,4mg φυλλικού οξέος την ημέρα, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει και τα 4mg εάν υπήρχε στο παρελθόν γέννα με βρέφος που είχε ανωμαλία του νευρικού σωλήνα. Θα ήταν ιδανικό να ξεκινήσει η λήψη του συμπληρώματος τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την έναρξη προσπαθειών για σύλληψη.

Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή

  • Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην οστική υγεία, μέσω της ρύθμισης της ισορροπίας ασβεστίου και φωσφόρου. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρείται ότι είναι συχνή μεταξύ εγκύων γυναικών και έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό και άλλες παθήσεις. Η βιταμίνη D παράγεται από την έκθεση στον ήλιο και χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά έκθεσης την ημέρα.

Τρόφιμα περιέχουν μικρά ποσοστά βιταμίνης D: λιπαρά ψάρια, αυγά, εμπλουτισμένα τρόφιμα

  • Σίδηρος

Ο σίδηρος υποστηρίζει την ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου. Ο σίδηρος βοηθά το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στο έμβρυο. Επίσης, είναι αρωγός για την πρόληψη της αναιμίας, μιας κατάστασης στην οποία το αίμα έχει χαμηλό αριθμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο: κόκκινο κρέας, μαυρομάτικα φασόλια, όσπρια, σπανάκι

  • Ασβέστιο

Η επαρκής λήψη ασβεστίου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου και την προστασία της οστικής μάζας της εγκύου. Οι ανάγκες αυξάνονται ιδιαίτερα κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο: γαλακτοκομικά, σαρδέλες, ξηροί καρποί

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) που είναι ένας τύπος ω-3 λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνεται επαρκώς τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης. Η επαρκής λήψη του θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Επίσης, μελέτες δείχνουν πως μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρης γέννας και εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Κύριες πηγής λήψης είναι τα λιπαρά ψάρια, αλλά πρέπει να δίνεται έμφαση στην περιεκτικότητα υδραργύρου, λόγω της τοξικότητάς του. Συστήνεται να αποφεύγεται η κατανάλωση σολομού, τόνου, ξιφία, καρχαρία, μπακαλιάρου και σκουμπριού Ατλαντικού.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά χαμηλά σε υδράργυρο: γαύρος, μαρίδα, αθερίνα, σαρδέλα

Έχουν παρενέργειες οι προγεννητικές βιταμίνες;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τις παρενέργειες των προγεννητικών βιταμινών. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ναυτία ή δυσκοιλιότητα από τη λήψη αυτών των βιταμινών. Εάν εμφανίσετε αυτές ή άλλες παρενέργειες, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Αν και η λήψη συμπληρωμάτων είναι πολύ σημαντική πριν την κύηση, συστήνεται να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προτού ξεκινήσετε την λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Σχετικά Άρθρα