Η κανέλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό σε πολλά νοικοκυριά και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Είναι το τρίτο πιο δημοφιλές μπαχαρικό, μετά από το μαύρο πιπέρι. Έχει μια ευχάριστη γεύση και ζεστή μυρωδιά που το έκανε δημοφιλές στο μαγείρεμα, ειδικά για τα γλυκά και τα κάρυ. Η κανέλα διατίθεται σε μορφή σκόνης ή ολόκληρα ξυλάκια, ενώ χρησιμοποιείται συχνά ως αιθέριο έλαιο αλλά και συμπλήρωμα διατροφής. Παρακάτω παραθέτονται μερικά από τα πολλά οφέλη της στην υγεία.
1.Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
Η κανέλα θεωρείται ότι έχει πολλές φαρμακευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στην κινεζική φυτική ιατρική. Η διακριτική μυρωδιά και γεύση της κανέλας προέρχεται από τα αιθέρια έλαια που περιέχονται στο φλοιό, που ονομάζεται cinnamaldehyde. Η Cinnamaldehyde εμφανίζει αντι-ιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το έλαιο κανέλας ήταν αποτελεσματικό έναντι ενός τύπου Candida που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και αυτό οφείλεται στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Έρευνες από το 2015 αναφέρουν ότι οι επιστήμονες έχουν βρει έναν τρόπο συσκευασίας αντιμικροβιακών ενώσεων από μέντα και κανέλα σε μικροσκοπικές κάψουλες που μπορούν να σκοτώσουν και τα βακτήρια και να προωθήσουν ενεργά την επούλωση.
2.Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Η κανέλα περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από ασθένειες και το οξειδωτικό στρες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα σε 26 μπαχαρικά, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλητής, κερδίζοντας μια θέση στα superfoods!
3.Ενδεχομένως να βελτιώνει την εντερική υγεία
Μερικά μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, έχουν πρεβιοτικές ιδιότητες που προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων και βοηθούν στην καταστολή της ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων. Επομένως, η τακτική χρήση κανέλας στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.
4.Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κανέλας σχετίζεται με βραχυπρόθεσμη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παρόλο που τα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα, θα ήταν πρόωρο να συστήσουμε κανέλα ως αποκλειστικό στοιχείο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης έως ότου διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη δοκιμή με συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ασθενών.
5.Βοηθά στον γλυκαιμικό έλεγχο
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015. Η ανασκόπηση σημείωσε επίσης ότι άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν έως 6 γραμμάρια κανέλας την ημέρα για διαστήματα 40 ημερών έως 4 μηνών, είχαν χαμηλότερη γλυκόζη στον ορό, τριγλυκερίδια, LDL χοληστερόλη και ολική χοληστερόλη, συγκριτικά με τα άτομα που δεν κατανάλωναν. Δεκάδες μελέτες επιβεβαιώνουν αυτό το εύρημα, αποδεικνύοντας πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου κατά 10-29%.
6.Ανακουφίζει από την πεπτική δυσφορία
Το εκχύλισμα κανέλας χρησιμοποιείται για την ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική ιατρική εδώ και χρόνια. Έχει χαρακτηριστεί ως διαλύτης των αερίων του στομάχου, γνωστό για τις γαστρεντερικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Στην παραδοσιακή ιατρική της Ανατολής, το έλαιο φλοιού κανέλας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μετεωρισμού και της πεπτικής ανισορροπίας. Για την ανακούφιση των πεπτικών συμπτωμάτων, η κανέλα λαμβάνεται ως μέρος ενός ζεστού ροφήματος (σαν τσάι).
7.Μπορεί να προλαμβάνει νευροεκφυλιστικές διαταραχές
Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα εκχύλισμα που υπάρχει στο φλοιό κανέλας, που ονομάζεται CEppt, περιέχει ιδιότητες που μπορεί να αποτρέψουν την ανάπτυξη συμπτωμάτων. Τα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, όπως βελτιώσεις στη γνωσιακή ικανότητα και συλλογισμού. Εάν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητά της, αυτό το εκχύλισμα – αλλά όχι απαραίτητα ολόκληρη η κανέλα – μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανάπτυξη θεραπειών για το Αλτσχάιμερ.
8.Προστατεύει από τον ιό HIV
Το 2000, μια μελέτη εκχυλισμάτων ινδικών φαρμακευτικών φυτών διαπίστωσε ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον ιό HIV. Οι επιστήμονες δοκίμασαν 69 εκχυλίσματα σε εργαστήριο. Και βρήκαν πως η κανέλα ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της δραστηριότητας του HIV. Σε μια εργαστηριακή μελέτη του 2016, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα εκχύλισμα από κανέλα έδειξε δράση κατά του HIV. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα που περιέχουν κανέλα μπορούν να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τον ιό HIV, αλλά τα εκχυλίσματα κανέλας θα μπορούσαν κάποια μέρα να γίνουν μέρος της θεραπείας με τον ιό HIV.
9.Έχει αντικαρκινική δράση
Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Η κανέλα έχει μελετηθεί ευρέως για την πιθανή χρήση της στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Συνολικά, τα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, οι οποίες υποδηλώνουν ότι τα εκχυλίσματα κανέλας μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Δρα μειώνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και φαίνεται να είναι τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Μια μελέτη σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου αποκάλυψε ότι η κανέλα προστατεύει από την περαιτέρω ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτά τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από πειράματα δοκιμαστικών σωλήνων, τα οποία έδειξαν ότι η κανέλα ενεργοποιεί προστατευτικές αντιοξειδωτικές αποκρίσεις στα ανθρώπινα κύτταρα του παχέος εντέρου.
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά την κανέλα
Η κανέλα πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό μέρος. Τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να φυλάσσονται περίπου ένα χρόνο, αλλά η σκόνη κανέλας θα αρχίσει να χάνει τη γεύση μετά από μερικούς μήνες.