Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Φράουλες: η υπερτροφή που καταναλώνετε χωρίς να το γνωρίζετε!

Φράουλες: η υπερτροφή που καταναλώνετε χωρίς να το γνωρίζετε!

Κοινοποιήστε!

Η φράουλα είναι μέλος της οικογένειας των Ροδίδων και ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 10 είδη φράουλας που διαφέρουν ως προς τη γεύση, το μέγεθος και την υφή, αλλά όλα έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό σχήμα καρδιάς και σπόρους. Περίπου επτά φρέσκες φράουλες υπολογίζονται ως μια από τις μερίδες φρούτων που πρέπει να καταναλώνονται ημέρα. Η κατανάλωσή τους παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, μερικά των οποίων παραθέτονται στην συνέχεια.

Προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση φραουλών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Οι φράουλες μπορεί να έχουν προληπτικό αποτέλεσμα κατά των καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που είναι ευεργετικές για το σώμα. Μια έρευνα του 2019, σιαπίστωσε ότι η ανθοκυανίνη στις φράουλες έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής γνωστού ως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η φερβονοειδής κουερσετίνη, η οποία υπάρχει επίσης στις φράουλες, είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης πηγή που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και κάλιο στηρίζει επίσης την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη του 2011, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 4.069 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν περίπου 1.000 mg καλίου την ημέρα.

Λειτουργούν ενάντια του καρκίνου

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στις φράουλες μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Μια ανασκόπηση του 2016 δείχνει ότι αυτός ο παράγοντας θα μπορούσε να αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Ενώ κανένα φρούτο δεν λειτουργεί ως άμεση θεραπεία για τον καρκίνο, οι φράουλες και παρόμοια φρούτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ατόμων να αναπτύξουν την ασθένεια.

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, οι φράουλες μπορεί να προσφέρουν οφέλη σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης βοηθώντας να αντισταθμιστούν οι επιδράσεις του νατρίου στο σώμα. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υψηλή αρτηριακή πίεση όπως και η υψηλή πρόσληψη νατρίου. Σύμφωνα με την NHANES, λιγότερο από 2% των Αμερικανών ενηλίκων πληροί την ημερήσια σύσταση 4.700 mg για κάλιο.Οι φράουλες είναι ένας γλυκός, χορταστικός τρόπος για να καταναλώνεται περισσότερο κάλιο.

Ρυθμίζουν τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση τροφίμων όπως φράουλες, σταφύλια, καρπούζι και πεπόνι που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του σώματος και να διατηρήσει τακτικές κινήσεις του εντέρου. Οι ίνες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της δυσκοιλιότητας και την προσθήκη όγκου στα κόπρανα.

Βοηθούν στην διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι φράουλες είναι μια υγιεινή επιλογή φρούτων για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Η σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των μούρων βοηθά επίσης στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και στη διατήρηση της σταθερότητάς του, αποφεύγοντας εξαιρετικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα. Οι ίνες μπορούν να βελτιώσουν τον κορεσμό, βοηθώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται πληρέστεροι για περισσότερη ώρα μετά το φαγητό. Αυτό μπορεί να μειώσει τις επιθυμίες για σνακ μεταξύ των γευμάτων, κάτι που θα υποστηρίξει τη διαχείριση της γλυκόζης και θα μειώσει τον κίνδυνο αιχμών του σακχάρου στο αίμα.

Παρενέργειες

Οι φράουλες είναι συνήθως καλά ανεκτές, αλλά η αλλεργία είναι αρκετά συχνή – ειδικά σε μικρά παιδιά. Οι φράουλες περιέχουν μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη ή τα μήλα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, κνισμό, πονοκεφάλους και πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας ή του λαιμού, καθώς και προβλήματα αναπνοής σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, οι άχρωμες, λευκές φράουλες είναι συνήθως καλά ανεκτές από άτομα που διαφορετικά θα ήταν αλλεργικοί. Επιπλέον, οι φράουλες περιέχουν βρογχοκηλογόνα (goitrogens) που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς.

Πώς αποθηκεύονται;

Για να αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων (food waste), αγοράστε τακτικά φράουλες και σε ποσότητες που μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες. Για να μεγιστοποιήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και τη γεύση, αποθηκεύστε τις φράουλες σε αεροστεγές δοχείο για 1-3 ημέρες στο ψυγείο. Το πλύσιμο και απομάκρυνση του κοτσανιού πριν την αποθήκευση, μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, αλλά θα χαθούν θρεπτικά συστατικά κάνοντάς το. Αντ ‘αυτού, ξεπλύνετε  και στεγνώστε τις φράουλες προς αποθήκευση και στη συνέχεια απομακρύνετε το κοτσάνι αμέσως πριν την κατανάλωση, για να λάβετε το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών.

Σχετικά Άρθρα