Το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, καθώς είναι πεντανόστιμο και δροσιστικό! Το 1 φλιτζάνι περιέχει μόνο 54 θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη A και λυκοπένιο. Ποια είναι όμως τα οφέλη του στην υγεία;
1. Παρέχει ενυδάτωση
Το καρπούζι αποτελείται κατά 92% από νερό και είναι από τα φρούτα με την υψηλότερη συγκέντρωση σε αυτό. Η κατανάλωσή του αυξάνει την ενυδάτωση ενώ ταυτόχρονα λόγω των φυτικών ινών αυξάνει το αίσθημα της πληρότητας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αντικαταστήσει την κατανάλωση νερού.
2. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Ο συνδυασμός της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε νερό και σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προωθεί τις φυσιολογικές κενώσεις του εντέρου.
3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, δυο αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους μειώνει την φλεγμονή και το οξειδωτικός στρες, ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
4. Έχει αντικαρκινική δράση
Η πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου και κυρίως στο πεπτικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα (IGF), ο οποίος έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
5. Ελαττώνει τον μυϊκό πόνο
Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει τον πόνο των μυών. Σε μια μελέτη δόθηκε στους αθλητές απλός χυμό καρπουζιού ή χυμός καρπουζιού αναμεμιγμένος με κιτρουλίνη. Η κατανάλωση και των δύο ροφημάτων οδήγησε σε μειωμένους μυϊκούς πόνους, αλλά η κιτρουλίνη είναι πιο αποτελεσματική όταν καταναλώνεται ως συστατικό του χυμού καρπουζιού.
6. Προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Το λυκοπένιο βρίσκεται σε διάφορα μέρη του ματιού όπου βοηθά στην προστασία από οξειδωτικές βλάβες και φλεγμονές. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, ένα συνηθισμένο πρόβλημα των ματιών που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ηλικιωμένα άτομα. Ο ρόλος του λυκοπενίου ως αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ένωσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης και επιδείνωσης της νόσου αυτής.