Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Τα οφέλη των λεμονιών στην υγεία

Κοινοποιήστε!

Τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και διάφορες ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι υπεύθυνα για πολλά οφέλη για την υγεία. Ποια είναι αυτά;

1. Ενισχύουν την καρδιακή υγεία

Τα λεμόνια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς ένα λεμόνι παρέχει περίπου 31 mg, που είναι το 51% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (RDI). Έρευνες δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που θεωρείται καλή για την καρδιά. Οι φυτικές ίνες και οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση 24 γραμμαρίων εκχυλίσματος ινών εσπεριδοειδών καθημερινά για ένα μήνα μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στα λεμόνια – συγκεκριμένα η εσπεριδίνη και η διοσμίνη – έχουν επίσης βρεθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

2. Μπορούν να αποτρέψουν την νεφρολιθίαση

Νεφρολιθίαση ονομάζεται η συσσώρευση κρυστάλλων στους νεφρούς. Είναι αρκετά συνηθισμένη πάθηση και τα άτομα που τις έχουν τείνουν να τις εμφανίζουν επανειλημμένα. Το κιτρικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων των νεφρών αυξάνοντας τον όγκο των ούρων και το pH τους, δημιουργώντας ένα λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον για το σχηματισμό τους. Μόνο μισό φλιτζάνι (125 ml) χυμό λεμονύ την ημέρα μπορεί να παρέχει αρκετό κιτρικό οξύ για να βοηθήσει στην πρόληψη του επανασχηματισμού λίθων σε άτομα που τα είχαν ήδη. Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν επίσης ότι η φυσική λεμονάδα απέτρεψε αποτελεσματικά τις πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα και προτείνεται περαιτέρω διερεύνηση.

3. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου. Μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα εσπεριδοειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου. Σε μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων, πολλές ενώσεις των λεμονιών έχουν σκοτώσει καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, ενδέχεται να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στο ανθρώπινο σώμα. Μελέτες σε ζώα υποστηρίζουν ότι το D-λιμονένιο, μια ένωση που βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο λεμονιού, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια άλλη μελέτη που χρησιμοποίησε πολτό από μανταρίνια που περιείχε τις φυτικές ενώσεις βήτα-κρυπτοξανθίνη και εσπεριδίνη, οι οποίες βρίσκονται επίσης στα λεμόνια, ανέδειξε ότι αυτές οι ενώσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στη γλώσσα, τους πνεύμονες και το κόλον. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πολύ υψηλή δόση των χημικών ουσιών -πολύ περισσότερο από ό, τι θα λαμβάναμε τρώγοντας λεμόνια.

4. Βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους

Τα λεμόνια προωθούνται συχνά ως τρόφιμα απώλειας βάρους, αλλά για ποιο λόγο; Μια κοινή θεωρία είναι ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν επεκτείνονται στο στομάχι, προκαλώντας το αίσθημα πληρότητας για περισσότερη ώρα. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο όταν καταναλώνονται ολόκληρα και λίγα άτομα μπορούν να το κάνουν. Ο χυμός λεμονιού δεν περιέχει φυτικές ίνες και έτσι ε βοηθάει στην απώλεια βάρους. Όμως, οι φυτικές ενώσεις στα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Έρευνες δείχνει ότι οι φυτικές ενώσεις στα εκχυλίσματα λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αύξησης ή την μείωση της αύξησης βάρους. Σε μία μελέτη, δόθηκε σε ποντίκια υπερθερμιδική δίαιτα για αύξηση βάρους σε συνδυασμό με πολυφαινόλες λεμονιού που εξήχθησαν από τη φλούδα του. Τα ποντίκια που έλαβαν τις ενώσεις λεμονιού αύξησαν λιγότερο το ποσοστό λίπους τους και το βάρος τους, παρά την υπερθερμιδική δίαιτα.

5. Προστατεύουν από την αναιμία

Η αναιμία που οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου είναι αρκετά συχνή. Εμφανίζεται όταν δεν λαμβάνεται αρκετός σίδηρος από τη διατροφή. Η απορρόφηση του αιμικού σιδήρου που προέρχεται από κρέας, κοτόπουλο, αυγά και ψάρια γίνεται πολύ εύκολα, ενώ του μη αιμικού σιδήρου που εμπεριέχεται σε φυτικές πηγές όπως όσπρια και λαχανικά όχι τόσο εύκολα. Τα λεμόνια περιέχουν λίγο σίδηρο, αλλά κυρίως αποτρέπουν την αναιμία βελτιώνοντας την απορρόφηση σιδήρου από φυτικές τροφές. Η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου αυξάνεται όταν υπάρχει βιταμίνη C και κιτρικό οξύ. Επειδή τα λεμόνια είναι καλή πηγή και των δύο, μπορούν να προστατεύσουν από την αναιμία διασφαλίζοντας ότι απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή σας.

6. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τρόφιμα όπως τα λεμόνια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Στην πραγματικότητα, δεν μειώνουν την συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διάρκειας και των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος.

7. Βοηθούν στην διατήρηση μια υγιούς επιδερμίδας

Η βιταμίνη C αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχηματισμό κολλαγόνου, δομικό στοιχείο του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλικία και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του δέρματος. Μια μελέτη ποντικών έδειξε ότι είτε η κατανάλωση βιταμίνης C στη φυσική της μορφή είτε η τοπική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του τύπου βλάβης.

!SOS! Τα άτομα που καπνίζουν έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.

Σχετικά Άρθρα