Το σκόρδο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική κουζίνα και προσδίδει ωραίο άρωμα στα φαγητά. Η μια σκελίδα έχει μόλις 3 θερμίδες, ενώ περιέχει μαγνήσιο, σελήνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Ποια είναι τα οφέλη του όμως στην υγεία;
1. Καταπολεμάει τη γρίπη και το κρυολόγημα
Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μεγάλη μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση συμπληρώματος σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογήματος κατά 63%. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρες στην ομάδα του σκόρδου. Επίσης, η υψηλή δόση εκχυλίσματος σκόρδου (2,56 γραμμάρια την ημέρα) μειώνει τον αριθμό των ημερών που πάσχουν από κρυολόγημα ή γρίπη κατά 61%.
2. Μειώνει την αρτηριακή υπέρταση
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα. Μόλις 600-1.500 mg εκχυλίσματος σκόρδου είναι εξίσου αποτελεσματικό με κοινό αντιυπερτασικό φάρμακο για μια περίοδο 24 εβδομάδων. Οι συμπληρωματικές δόσεις πρέπει να είναι αρκετά υψηλές για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απαιτούμενη ποσότητα ισοδυναμεί με περίπου τέσσερις- πέντε σκελίδες σκόρδου την ημέρα. Ωστόσο, δεν συστήνεται η αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής με συμπλήρωμα σκόρδου.
3. Μειώνει την χοληστερίνη
Τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται πως μειώνουν την ολική χοληστερίνη και την LDL «κακή» χοληστερόλη, κατά 10- 15%. Όμως, δεν έχει φανεί να επηρεάζει σημαντικά την HDL «καλή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ενδεχομένως αυτή η επίδραση να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά δεν συστήνεται η αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής με συμπλήρωμα σκόρδου.
4. Βοηθά στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας
Η οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης. Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα στον άνθρωπο, καθώς επίσης και μειώνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης, καθώς και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κοινών εγκεφαλικών παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.
5. Αυξάνει την αθλητική απόδοση
Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στους αρχαίους πολιτισμούς για τη μείωση της κόπωσης και την ενίσχυση της ικανότητας εργασίας, ειδικότερα, σε αθλητές Ολυμπιακών αγώνων στην αρχαία Ελλάδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο βοηθά στην άσκηση, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό αιχμής και την κόπωση, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αντοχή.