Τα αυγά είναι ένα τα τρόφιμα που πρέπει να ταξινομηθούν ως “υπερτροφές”. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, μερικά από τα οποία είναι σπάνια στη σύγχρονη διατροφή.
Στη συνέχεια παραθέτονται μερικά από τα οφέλη των αυγών στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού που έχουν επιβεβαιωθεί σε μελέτες.
- Περιέχει χολίνη – ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά
Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει, ωστόσο είναι μια εξαιρετικά σημαντική ουσία και συχνά ομαδοποιείται με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η χολίνη χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών και έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μορίων σηματοδότησης στον εγκέφαλο, μαζί με διάφορες άλλες λειτουργίες.
- Περιέχουν χοληστερόλη, αλλά δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερόλη στο αίμα
Είναι αλήθεια ότι τα αυγά περιέχουν υψηλή χοληστερόλη. Στην πραγματικότητα, ένα μόνο αυγό περιέχει 212 mg, το οποίο είναι πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης (300 mg). Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι η χοληστερόλη στη διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα χοληστερόλη στο αίμα. Το ήπαρ παράγει μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης κάθε μέρα. Όταν αυξηθεί η πρόσληψη της διατροφικής χοληστερόλης, το ήπαρ παράγει λιγότερη χοληστερόλη για να την εξισώσει.
- Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – αντιοξειδωτικά που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία των οφθαλμών
Μία από τις συνέπειες της γήρανσης είναι ότι η όραση τείνει να επιδεινώνεται. Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση ορισμένων εκφυλιστικών διεργασιών που μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια μας. Δύο από αυτά ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν μεγάλες ποσότητες τόσο λουτεΐνης όσο και ζεαξανθίνης. Τα αυγά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία αξίζει μια επιπλέον αναφορά καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Α αποτελεί την πιο κοινή αιτία τύφλωσης ανά τον κόσμο.
- Αποτελούν κύρια πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων
Τα αυγά από όρνιθες που εκτρέφονται σε βοσκότοπους και τρέφονται με τροφές εμπλουτισμένες με ωμέγα-3, τροφές που τείνουν να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, έναν πολύ γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
- Αποτελούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες
Οι πρωτεΐνες είναι τα κύρια δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος. Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κάθε είδους ιστών και μορίων που εξυπηρετούν τόσο δομικούς όσο και λειτουργικούς σκοπούς. Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης στη διατροφή είναι πολύ σημαντική και μελέτες δείχνουν ότι οι προτεινόμενες ποσότητες ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλές. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με ένα μεγάλο αυγό να περιέχει 6 γραμμάρια. Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες, έτσι ώστε το σώμα να είναι πλήρης εξοπλισμένο.
- Επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα αποφεύγοντας τις περιττές θερμίδες, βοηθώντας στην απώλεια βάρους
Τα αυγά έχουν υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα που ονομάζεται δείκτης κορεσμού, η οποία μετρά την ικανότητα των τροφίμων να προκαλούν αισθήματα πληρότητας και να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων. Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη 30 υπέρβαρων γυναικών, η κατανάλωση αυγών αντί για κουλούρια ως πρωινό αύξησε τα αισθήματα πληρότητας και κατάφεραν να τρώνε αυτόματα λιγότερες θερμίδες για τις επόμενες 36 ώρες.
Εν κατακλείδι, πολλές μελέτες και συστάσεις προτείνουν σαφώς ότι η κατανάλωση έως και δύο ολόκληρων αυγών την ημέρα είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η υπέρβαση αυτού είναι επιβλαβής, είναι απλώς “μη διαχωρισμένο έδαφος”, καθώς δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς. Πάνω από όλα τα άλλα, είναι επίσης φθηνά, εύκολα στην προετοιμασία, με σχεδόν οποιοδήποτε φαγητό και έχουν υπέροχη γεύση.