Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται παραδοσιακά χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα. Γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα. Αυτά δεν είναι κόκκοι δημητριακών, αλλά αποικίες μικροοργανισμών που μοιάζουν με κόκκους ζύμης και βακτηρίων γαλακτικού οξέος και συχνά χαρακτηρίζονται σαν κουνουπίδι στην εμφάνιση. Για περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα που περιέχονται στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Με άλλα λόγια, το κεφίρ είναι το ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η κουλτούρα εκκίνησης που χρησιμοποιείτε για την παραγωγή του. Προέρχεται από μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος σπόρων μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, έτσι το κεφίρ έχει ξινή γεύση σαν γιαούρτι – αλλά έχει λεπτότερη συνοχή. Στη συνέχεια παραθέτονται μερικά οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία.
– Αποτελεί μια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών
Ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία των θρεπτικών ουσιών που περιέχει, είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών Β αλλά και πολλών ακόμα θρεπτικών ουσιών. Επιπροσθέτως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικά ενώ είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν πιο υγιεινό και από το γιαούρτι.
– Αποτελεί ένα πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι
Ορισμένοι μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία κατά την κατάποση. Γνωστοί ως προβιοτικά, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, βοηθώντας την πέψη, τη διαχείριση βάρους και την ψυχική υγεία. Το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή προβιοτική τροφή στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι κόκκοι Kefir περιέχουν έως 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμών, καθιστώντας τα μια πολύ πλούσια και ποικίλη προβιοτική πηγή, αν και η ποικιλομορφία μπορεί να ποικίλει. Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.
– Κατέχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις. Αυτό περιλαμβάνει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό στο κεφίρ. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Helicobacter pylori και E. Coli. Το Kefiran, ένας τύπος υδατανθράκων που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.
– Είναι ικανό να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από επιδείνωση του οστικού ιστού και αποτελεί μείζον πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα συχνό στις ηλικιωμένες γυναίκες και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάγματος. Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης. Το πλήρες σε λιπαρά κεφίρ δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά και σε βιταμίνη Κ2 – η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Η συμπλήρωση με K2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος έως και 81%.
– Μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Τα προβιοτικά στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων διεγείροντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επομένως, είναι πιθανό το κεφίρ να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αυτός ο προστατευτικός ρόλος έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.
– Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν με διάφορα πεπτικά προβλήματα
Τα προβιοτικά όπως το κεφίρ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στη θεραπεία πολλών μορφών διάρροιας. Επιπλέον, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά και τα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν πολλά πεπτικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), έλκη που προκαλούνται από λοίμωξη και πολλά ακόμα.
– Περιέχει μικρή ποσότητα λακτόζης
Τα γαλακτοκομικά περιέχουν έναν σακχαρίτη που ονομάζεται λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι ενήλικες, δεν μπορούν να διασπάσουν και να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη, προκαλώντας δυσανεξία στη λακτόζη. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος στα γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – όπως το κεφίρ και το γιαούρτι – μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, έτσι αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλότερα στη λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν επίσης ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της λακτόζης ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, το κεφίρ είναι γενικά καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον σε σύγκριση με το κανονικό γάλα.
– Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος
Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα ή ουσίες. Τα άτομα με υπερβολικά ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπως το άσθμα. Σε διάφορες μελέτες σε ζώα, το κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις που σχετίζονται με αλλεργίες και άσθμα.
Τέλος, το κεφίρ είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό το προϊόν κατασκευάζεται παραδοσιακά από ζωικό γάλα, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός των ζωικών προϊόντων. Μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά σε πεπτικά προβλήματα, βελτιώνει την υγεία των οστών και μπορεί ακόμη και να καταπολεμήσει ακόμα και τον καρκίνο.