Το ρόδι κατατάσσεται ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Αποτελείται από ένα σκληρό και γυαλιστερό εξωτερικό φλοιό, ενώ στο εσωτερικό βρίσκονται οι βρώσιμοι σπόροι του. Για τη σωστή επιλογή ενός ροδιού πρέπει να ληφθεί υπόψιν η γυαλάδα του εξωτερικού φλοιού, το βάρος αλλά και το μέγεθος αυτού.
Το ρόδι αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών καθώς και των βιταμινών C, K, Β αλλά και μερικών μετάλλων όπως το ασβέστιο, το κάλιο και ο σίδηρος.
Αρκετές μελέτες έχουν ερευνήσει τα οφέλη που είναι ικανή να προσφέρει η κατανάλωση ροδιού στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω.
- Αυξάνει την αθλητική απόδοση
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ρόδι και στους χυμούς ροδιού είναι ικανά να βελτιώσουν την αντοχή και την αερόβια απόδοση σε αθλητές. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα ροδιού είναι ικανό να βελτιώσει την αθλητική απόδοση εντός 30 λεπτών από την κατάποση για προπονήσεις που περιλαμβάνουν διαλείπον τρέξιμο.
- Πιθανόν να βελτιώνει την μνήμη
Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν με αντικείμενο έρευνας το ρόδι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια μικρή ποσότητα από το χυμό του καθημερινά είναι ικανή να βοηθήσει στην απώλεια μνήμης.
- Οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου
Η τακτική λήψη χυμού ροδιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε ένα διάστημα μεταξύ 2-3 εβδομάδων και αυτό το αποτέλεσμα πιθανόν να οφείλεται στα πολλαπλά θρεπτικά στοιχεία που εμπεριέχει το ρόδι.
- Κατέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
Αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του ροδιού. Μεταξύ αυτών, το ρόδι έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με προβλήματα του εντέρου αλλά πιθανώς να επιφέρει θετικά αποτελέσματα ενάντια σε καρκινικά κύτταρα του μαστού λόγω των αντιφλεγμονωδών ουσιών.
- Είναι ικανό επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριακών και μυκητισιακών λοιμώξεων
Οι φυτικές ενώσεις στο ρόδι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν ορισμένους τύπους βακτηρίων καθώς και το Candida albicans. Τα αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητισιακά αποτελέσματα μπορεί επίσης να είναι προστατευτικά έναντι λοιμώξεων και φλεγμονών στη στοματική κοιλότητα. Αυτό περιλαμβάνει καταστάσεις όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και στοματίτιδα οδοντοστοιχιών. Τέλος, το ρόδι αποτελεί ένα υγιεινό και πλήρες σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο. Προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση της μνήμης του εγκεφάλου και την αύξηση της αντοχής για τους αθλητές. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί ο ανθρώπινος οργανισμός και να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.