Πολύ συχνά ακούμε τη φράση πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά επειδή παχαίνουν και είναι ανθυγιεινά. Είναι αλήθεια;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μια ομάδα τροφίμων που προέρχονται από το γάλα θηλαστικών όπως βοοειδή, βουβάλια, κατσίκες, πρόβατα, καμήλες και άλλα. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το ξινόγαλο, το βούτυρο και άλλα υποπροϊόντα τους.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική ομάδα τροφίμων επειδή αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμινών. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και αύξηση της μυϊκής μάζας και τη σωστή λειτουργία των οργάνων, ενώ το ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών. Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και ορισμένα γιαούρτια, έχουν υποστεί επεξεργασία και τους έχει προστεθεί βιταμίνη D, η οποία είναι καθοριστική για την απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς παραδόξως ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα με άπλετη ηλιοφάνεια, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει έλλειψη της βιταμίνης D. Επομένως παρέχουν οφέλη στην υγεία.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το ποσοστό λίπους που περιέχουν. Διακρίνονται σε:
- Πλήρες με 3,5% λιπαρά (συνήθως σε μπλε συσκευασία)
- Ημίπαχο ή light με 1,5% λιπαρά (συνήθως σε πράσινη συσκευασία)
- Άπαχο με 0% λιπαρά (συνήθως σε γαλάζια ή μωβ συσκευασία)
Τα γαλακτοκομικά που είναι ημίπαχα ή άπαχα έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, καθιστώντας τα μια πιο «υγιεινή» επιλογή.
Επομένως, πρόκειται για ΜΥΘΟ.
Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχα, ως μέρος ενός προγράμματος υγιεινής διατροφής. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δισακχαρίτης που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε προϊόντα εμπλουτισμένης σόγιας, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή χαμηλή λακτόζη ή άλλα τρόφιμα και ροφήματα με ασβέστιο και βιταμίνη D.