Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο λαχανικό με μωβ ή συνηθέστερα πράσινα μπουμπούκια. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο ενώ μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών αλλά και πρωτεϊνών ενώ περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο και μαγνήσιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες όπως A, C, E, K αλλά και μια καλή σειρά βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος.
Στη συνέχεια παραθέτονται μερικά οφέλη του στην υγεία.
- Βοηθάει στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία
Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των λαχανικών στη καθημερινή διατροφή, ιδίως σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
- Ενισχύει την υγεία και την ενδυνάμωση των οστών
Η βιταμίνη Κ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την πήξη του αίματος, ενώ παράλληλα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών αλλά και στην ενδυνάμωση τους. Υπάρχουν σταθερές ενδείξεις ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών γενικά, καθώς είναι ικανή να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τα ποσοστά θραύσης σε άτομα με οστεοπόρωση. Οι ενήλικες χρειάζονται 1 mcg βιταμίνης Κ ανά κιλό σωματικού βάρους, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ενήλικος 75 κιλών θα χρειαζόταν 75mcg βιταμίνης Κ ανά ημέρα. Τα 100 γραμμάρια μπρόκολο στον ατμό παρέχουν 145mcg βιταμίνης Κ, οπότε αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί εύκολα να προσληφθεί μόνο μέσω διατροφής.
Λάβετε υπόψη όμως ότι, εάν παίρνετε αντιπηκτική θεραπεία όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση βιταμίνης Κ, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική αγωγή.
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών
Το μπρόκολο περιέχει ορισμένα καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία, σε μελέτες που διεξήχθησαν το 2006 και το 2003, συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο οφθαλμικών διαταραχών, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Η νυχτερινή τύφλωση σχετίζεται επίσης με ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Το μπρόκολο περιέχει β-καροτένιο που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
- Έχει αντικαρκινική δράση
Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι ένα φυτοχημικό γνωστό ως σουλφοραφάνη, το οποίο δίνει στο μπρόκολο μια ελαφριά πικρή γεύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης των αερομεταφερόμενων τοξινών, όπως ο καπνός τσιγάρων, και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνων. Περαιτέρω έρευνες έχουν αποδείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
- Μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης
Η διαδικασία της γήρανσης αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο οξειδωτικό στρες και στη μειωμένη μεταβολική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Αν και η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη φυσική διαδικασία, η ποιότητα της διατροφής θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της γενετικής έκφρασης και της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Έρευνες δείχουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τη βιοχημική διαδικασία γήρανσης αυξάνοντας την έκφραση των αντιοξειδωτικών γονιδίων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της σχέσης αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης μπρόκολου και της επίδρασής της στη διαδικασία γήρανσης.
- Βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος
Η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να υποστηρίξει καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός είναι άγνωστος, μπορεί να σχετίζεται με την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μπρόκολου. Μια μελέτη έδειξε σημαντικά μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν μπρόκολο καθημερινά για ένα μήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη σε ζώα αποκάλυψε μείωση του σακχάρου στο αίμα εκτός από τη μείωση της βλάβης του παγκρεατικού κυττάρου σε διαβητικούς αρουραίους που τρέφονται με εκχύλισμα μπρόκολου. Το μπρόκολο είναι επίσης μια καλή πηγή ινών. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και βελτιωμένο διαβητικό έλεγχο.
Μια έκθεση του 2008 από το Journal of Agriculture and Food Chemistry διαπίστωσε ότι το βράσιμο και ο ατμός ήταν οι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος για τη διατήρηση της αντιοξειδωτικής κατάστασης του μπρόκολου, αλλά ότι το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει τη βιταμίνη C. Εν ολίγοις, είτε τρώτε μπρόκολο ωμό είτε μαγειρεμένο, είναι μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή που μπορεί με διάφορους τρόπους να ωφελήσει τον άνθρωπο. Προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα καθημερινά ενώ μπορεί να συνοδευτεί με διάφορα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή του καθενός.