Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ντομάτα και υγεία: Τα πολλαπλά οφέλη της

Κοινοποιήστε!

Μια ντομάτα τεχνικά ανήκει στην κατηγορία των φρούτων, επειδή φέρει σπόρους και αναπτύσσεται από την ωοθήκη ενός ανθοφόρου φυτού. Όμως, όσον αφορά τη διατροφή, οι ντομάτες – μαζί με τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια – ανήκουν στην κατηγορία των λαχανικών. Η κατανάλωση τους παρέχει αρκετά οφέλη στον οργανισμό, μερικά από τα οποία παραθέτονται παρακάτω.

  • Αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών

Μια ντομάτα μεμονωμένα μπορεί να παρέχει περίπου το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C. Επιπλέον, οι ντομάτες παρέχουν βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει την ανοσία, την όραση και υγεία του δέρματος, βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για τα οστά. Επίσης, περιέχει κάλιο, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη λειτουργία της καρδιάς, τις συστολές των μυών και τη διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης και ισορροπίας υγρών.

  • Προωθούν την καλή καρδιακή λειτουργία

Οι ντομάτες περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα τους. Έρευνες δείχνουν ότι όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς, είναι πιο αποτελεσματική η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων ντομάτας από ό, τι η λήψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου για άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, μια ομάδα παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Βελτιώνουν την όραση

Το λυκοπένιο είναι επίσης καλό για τα μάτια. Αυτή δεν είναι η μόνη θρεπτική ουσία που προστατεύει. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και β-καροτένιο. Σύμφωνα με έρευνα, αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την όραση και προστατεύουν από παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

  • Ενισχύουν την πεπτική υγεία

Τα υγρά και οι ίνες που περιέχονται στις ντομάτες είναι χρήσιμα σε άτομα που είναι επιρρεπείς σε δυσκοιλιότητα. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε μερικούς ανθρώπους, η οξύτητα από μαγειρεμένες ντομάτες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση και τη δυσπεψία.

  • Βοηθούν στην διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη

Οι ντομάτες μπορεί να είναι μια προστατευτική τροφή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη, τα άτομα με διαβήτη που κατανάλωναν μαγειρεμένες ντομάτες για 30 ημέρες παρουσίασαν μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, μια αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες προσβάλλουν λίπος, οδηγώντας σε βλάβη που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

  • Βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός τοματοπολτού και ελαιόλαδου προστατεύει από τις βλάβες από τον ήλιο και ενισχύει την παραγωγή προ-κολλαγόνου, ένα μόριο που δίνει στο δέρμα τη δομή του και το διατηρεί σταθερό και νεανικό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες είναι το κλειδί. Είναι στην υψηλότερη συγκέντρωσή του όταν μαγειρεύονται οι ντομάτες και το ελαιόλαδο ενισχύει την απορρόφησή του από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος.

Τέλος, μπορείτε να ενσωματώσετε τις ντομάτες στη διατροφή σας σε διάφορες μορφές – φρέσκες, αποξηραμένες ή ως σάλτσα. Αυτό σας επιτρέπει επίσης να απολαύσετε τομάτες όλο το χρόνο και να επωφεληθείτε από όλα όσα μπορούν να προσφέρουν.

Σχετικά Άρθρα