Η λέξη βιωσιμότητα περιλαμβάνει έννοιες όπως διατηρώ, υποστηρίζω, διαρκώ. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ουσιαστικά στοχεύει στη δράση με τρόπο που διασφαλίζει ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν τους φυσικούς πόρους διαθέσιμους για να ζήσουν έναν ίσο, αν όχι καλύτερο, τρόπο ζωής με τις σημερινές γενιές. Την παρούσα φάση, ο πλανήτης πάσχει λόγω της υπέρογκης ρύπανσης μικροπλαστικών.
Ο καλύτερος τρόπος μείωσης των μικροπλαστικών, αλλά και την αποφυγή συμβολής σας στην μικροπλαστική ρύπανση, είναι η χρήση λιγότερων πλαστικών προϊόντων. Ένας εύκολος τρόπος συνεισφοράς είναι η απόκτηση μιας πιο βιώσιμης κουζίνας. Συχνό λάθος των ατόμων που αποφασίζουν να προσαρμοστούν σε μια βιώσιμη κουζίνα, είναι πως απορρίπτουν τα πλαστικά που έχουν ήδη προκειμένου να προμηθευτούν eco friendly προϊόντα. Στην πραγματικότητα αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ρύπανση! Αντ’ αυτού προτείνεται καθώς τα αντικείμενα αυτά φθείρονται, να αντικαθίστανται με επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα κατασκευασμένα από πιο βιώσιμα υλικά, όπως γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι. Η μείωση χρήσης πλαστικών δε χρειάζεται να είναι πολυδάπανη. Επαναχρησιμοποιήστε γυάλινα βάζα τροφίμων για αποθήκευση και υφασμάτινες σακούλες πολλαπλών χρήσεων! Παρακάτω θα βρείτε μερικά τιπς για μια πιο βιώσιμη κουζίνα.
Αναθεωρείστε τις επισκέψεις σας στο σούπερ μάρκετ
Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων τόσο για τα ψώνια, όσο και για τα προϊόντα οπωροπωλείου. Πολλές τσάντες είναι κατασκευασμένες από πολυεστέρα ή άλλα συνθετικά υφάσματα, οπότε αναζητήστε σακούλες από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι. Όταν μπορείτε, αγοράστε χύμα (πχ. Όσπρια, ρύζι, κ.ά.) και αναζητήστε τρόφιμα που πωλούνται σε γυαλί ή μέταλλο αντί για πλαστικό.
Αποθηκεύστε έξυπνα
Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε γυάλινα βάζα ή δοχεία αποθήκευσης. Εάν αγοράζετε τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία, επαναχρησιμοποιήστε τα! Τα κερομάντηλα (περιτύλιγμα από κερί μέλισσας) μπορούν να αντικαταστήσουν πλαστικό περιτύλιγμα ή σακούλες τροφίμων. Ανακυκλώστε όσες συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν!
Πείτε αντίο στα προϊόντα μίας χρήσης
Το πρώτο βήμα μείωσης των προϊόντων μιας χρήσης, είναι η προμήθευση ενός επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού. Σταματήστε να αγοράζετε μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό! Πείτε όχι σε πλαστικά καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Χρησιμοποιήστε δοχεία αποθήκευσης πολλαπλών χρήσεων. Χρησιμοποιήστε πετσέτες πολλαπλών χρήσεων, αντικαθυστώντας τις μεγάλες ποσότηες χαρτιών μιας χρήσης.
Αξιοποιήστε τα υπολείμματα τροφίμων
Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, τα υπολείμματα τροφίμων έχουν γίνει συνήθεια: αγοράζοντας περισσότερα τρόφιμα από ό, τι χρειαζόμαστε, αφήνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά να χαλάσουν στο ψυγείο ή μαγειρεύοντας μεγαλύτερες ποσότητες από ό, τι καταναλώνεται. Αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν τους φυσικούς πόρους και βλάπτουν το περιβάλλον. Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε την εργασία, την προσπάθεια, τις επενδύσεις και τους πολύτιμους πόρους (όπως νερό, σπόρους, ζωοτροφές κ.λπ.) που πηγαίνουν στην παραγωγή τους. Κάποιοι απλοί τρόποι μείωσης του food waste είναι η αγορά μικρών ποσοτήτων τροφίμων, η ορθή αποθήκευση των προϊόντων, χρήση των υπολειμμάτων σε νέα γεύματα (πχ. Κοτόπουλο που έχει περισσέψει σε σάντουιτς με κοτόπουλο και λαχανικά) και δωρεά τροφίμων που δεν θα καταναλωθούν σε άτομα και οργανισμούς που το έχουν ανάγκη.
Αγοράστε τοπικά και εποχιακά
Οι κεντρικότερες ιδέες της βιώσιμης κουζίνας είναι η εντοπιότητα και η εποχικότητα. Η εντοπιότητα των υλικών καθιστά την ντόπια οικονομία και τους ντόπιους παραγωγούς οικονομικά δυνατούς. Η εποχικότητα με την σειρά της βοηθά όχι μόνο στην γεύση αλλά και στις παραγωγικές διαδικασίες. Οι πρώτες ύλες δεν ταξιδεύουν από δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά με αρνητικές επιδράσεις τόσο στη γεύση όσο και στο περιβάλλον.
Η προσαρμογή σε μια βιώσιμη ζωή είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και είναι φυσιολογικό να γίνουν λάθη. Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές όπως στην κουζίνα και στην συνέχεια επεκταθείτε σε περισσότερες πτυχές, όπως στην βιώσιμη ένδυση. Κάντε τις αλλαγές που ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής!