Home ΔΙΑΤΡΟΦΗTIPS Μπορώ να πιώ χυμό αντί να φάω φρούτο;

Κοινοποιήστε!

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων θεωρεί πως ο φρεσκοστιμένος χυμός είναι ό,τι καλύτερος για την υγεία, και ως εκ τούτου τον καταναλώνουν κάθε πρωί για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Αν και ο χυμός μπορεί να φαίνεται υγιεινός, έχει ορισμένα μειονεκτήματα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη. Η κατανάλωση μιας μερίδας χυμού φρούτων κάθε μέρα έχει συσχετιστεί με έως και 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Εάν καταναλώνετε χυμό με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ευεργετικός. Ωστόσο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την ημερήσια πρόσληψη ολόκληρων φρούτων.

Οι χυμοί, αν και προέρχονται από φρούτα που είναι πολύ θρεπτικά, κατά την επεξεργασία τους τείνουν να χάνουν τα πιο σημαντικά θρεπτικά τους συστατικά. Αυτό πραγματοποιείται καθώς αφαιρείται η φλούδα και η πούλπα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα πορτοκάλια.

Τα φρούτα αν και περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, τείνουν να μην ανεβάζουν τη γλυκόζη ορού πολύ απότομα λόγω των φυτικών τους ινών. Ωστόσο, όταν πραγματοποιείται εκχύμωση και αφαιρούνται οι φυτικές ίνες, η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τους χυμούς ακατάλληλους για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπρόσθετα, οι απότομες αυξομειώσεις της γλυκόζης μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε ινσουλινοαντίσταση. Ακόμα, ένα ποτήρι χυμού από πορτοκάλι συνήθως απαιτεί 3-4 πορτοκάλια και μας διατηρεί χορτάτους για περίπου μισή έως μια ώρα. Αντίθετα, εάν καταναλώνατε αυτή την ποσότητα φρούτων ολόκληρα, θα ήσασταν πλήρεις για περισσότερες ώρες, θα λαμβάνατε περισσότερες φυσικές ίνες που είναι καθοριστικές για την ισορροπημένη διατροφή και τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως τη δυσκοιλιότητα.

Επομένως, η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων υπερτερεί από την πρόσληψη χυμών ακόμα και φυσικών.

Σχετικά Άρθρα